Hans van Echtelt - De statistieken waren nog zo overduidelijk in het voordeel van FC Utrecht, wanneer de resultaten tegen Willem II in de afgelopen seizoenen ter sprake kwamen. In Tilburg was er nooit een vuiltje aan de lucht en ook in Galgenwaard werd dit seizoen nog gedecideerd met 5-1 gewonnen.

Niets van dit alles was merkbaar op deze laatste competitiedag. Vanaf de aftrap in het sfeervolle Tilburgse stadion liep een plichtmatig gestart FC Utrecht achter de feiten aan, hetgeen tot een snelle openingstreffer voor de thuisclub leidde.

Eigenlijk was het pleit toen al beslecht want de mentale ommekeer was nooit aan de orde. Zoals trainer Rick Kruys het na afloop uitdrukte: ,,Een wanprestatie van mijn elftal, waarvoor ik me ook verantwoordelijk voel.’’

Over enkele dagen wacht de eerste wedstrijd in de nacompetitie, komende donderdag om 21 uur tegen Vitesse dat Ajax knap op 2-2 hield. Een meer dan slechte generale repetitie, maar zoals nu ook weer in Tilburg bleek: statistieken zijn niet altijd steekhouden zodat FC Utrecht mogelijk in de playoffs een totaal ander gezicht zal laten zien dan op deze zonovergoten middag het geval was.

De meest recente thuiswedstrijd tegen AZ mag misschien als hoopgevende maatstaf gelden, toen de ploeg zich na een abominabele start  toch terugvocht naar een eervolle remise. Ook Rick Kruys voorspelde dat al na de afgang in Tilburg. ,,Ik kan me niet voorstellen dat we tegen Vitesse  dezelfde matige duelkracht op het middenveld en slordige verdedigende werk  laten zien.’’

En daar moeten wij van Vak P en de rest van de supporters zich maar aan vasthouden. Het seizoen mag niet uitgaan als een nachtkaars.