Door Hans van Echtelt, die FC Utrecht weer vanuit Vak P volgt.  

Eindelijk hebben we elkaar weer getroffen in de Galgenwaard. Het trio had ruim een jaar moeten wachten voordat we op Vak P getuige mochten zijn van onze favorieten. Na eerst alle controles met succes doorlopen te hebben, gingen Ton, Ad en ik er eens goed voor zitten. Wat zou het nieuwe seizoen brengen. Eerst een massaal applaus voor de aanwezige honderd werkers in de zorg en toen liet Martin van den Kerkhof uit Breukelen toch echt aftrappen, het mocht weer. En we hadden het beginsignaal in onze oren, toen de bal al in het net lag. Ruim een jaar gewacht en dan deze explosie van geluid in Galgenwaard, 1-0!

Ton, Ad en Hans op hun plek in Vak P. Foto: Stefan Valentijn Dingemans

Het was in enkele opzichten een flitsende start van FC Utrecht in het nieuwe seizoen. Niet alleen Adam Maher al binnen anderhalve minuut de 1-0 op het scorebord zette met een magnifieke vrije trap. Anderzijds omdat de ploeg die snelle score uiteindelijk uitbouwde naar een overtuigende 4-0-zege waardoor de formatie van trainer Rene Hake met een trots gevoel naar de ranglijst kan kijken.

Met name het spel in de eerste helft deed ons op Vak P en het massaal opgekomen publiek in Galgenwaard deugd. Weliswaar stond er bij het rustsignaal van scheidsrechter Martin van den Kerkhof slechts 1-0 op het scorebord maar dat was geen juiste afspiegeling van de veldverhoudingen. Met name Gyrano Kerk verzuimde om enkele riante kansen te verzilveren. En een buitenspelgoal van Adrian Dalmau leidde evenmin naar een hogere score.

Volle tribunes in de Galgenwaard. Foto: Stefan Valentijn Dingemans

In de tweede helft begon de thuisclub aarzelend waardoor Sparta tijdelijk de regie kon overnemen zonder dat de Rotterdamse dreiging al te zeer pijn kon doen. Toen FC Utrecht weer tactisch orde op zaken had gesteld, was er geen vuiltje meer aan de lucht. Mark van der Maarel, in de ploeg als centrale verdediger na het wegvallen van Tommy St Jago, kopte de 2-0 binnen hetgeen hem de uitverkiezing tot man-of-the-match opleverde. Eigenlijk zou Maher die titel hebben verdiend, hij was volgens de kenners naast me de absolute uitblinker.

De score werd uiteindelijk via de ingevallen Griekse spits Anastasios Douvikas en Simon Gustafson naar 4-0 getild hetgeen trainer Hake deugd gedaan had. ,,Ik heb vooral genoten van de eerste helft, toen hebben we echt goed gevoetbald. En vlak na rust hebben we even gezocht naar het juiste concept toen Sparta wat anders ging spelen. Maar ook die periode zijn we goed doorgekomen.’’

De komende uitwedstrijd tegen FC Groningen zal zaterdag moeten uitwijzen hoeveel deze sterke openingswedstrijd aan zelfvertrouwen bij FC Utrecht te weeg heeft gebracht. Wij op Vak P hebben in ieder geval een onvergetelijke middag mogen beleven, Galgenwaard bruiste als in de beste tijden.

Foto: Hans van der Velden