Door Hans van Echtelt - De omstandigheden vooraf waren perfect. Prachtig weer, een perfecte vernieuwde grasmat en een vrijwel uitverkocht huis. Kortom, wij op Vak P gingen er eens goed voor zitten toen scheidsrechter Ingmar Oostrom uit Oudewater het beginsignaal gaf.

Maar na anderhalf uur keerden de FC Utrecht-fans Galgenwaard teleurgesteld de rug toe. Er stond zowaar 0-2 op het scorebord, een uitslag die vrijwel niemand vooraf voor mogelijk gehouden. De statistieken waren immers nadrukkelijk in het voordeel van de thuisclub, tegenstander Heerenveen had vrijwel nog nooit een goed resultaat uit de Domstad behaald, acht seizoenen op rij moesten de Friezen met verlies huiswaarts keren. 

Maar hoe anders was het dit keer. Op de fraai ogende nieuwe grasmat werd zeker in de eerste helft ondermaats gevoetbald, door beide ploegen overigens. De toeschouwers werden op slaapverwekkend voetbal getrakteerd en de 0-0-ruststand was een logisch gevolg van de prestaties op het veld.

Zeker van de thuisclub had veel meer pressie verwacht mogen worden maar de ploeg oogde weinig alert zodat doelman Andries Noppert geen al te grote problemen hoefde op te lossen, afgezien van enkele losse flodders. FC Utrecht had dan wel beduidend meer balbezit maar ging daar besluiteloos mee om, zodat van dreiging van enige betekenis geen sprake was.

Een feestelijk begin van de eerste thuiswedstrijd in de competitie 2023-24.  Foto: Matthijs van Echtelt

Veel corners, veel balbezit maar geen resultaat, 2x lat voor ons en 2x feest voor de Friezen. Foto: Matthijs van Echtelt

Een tijdelijke opleving na rust bracht de toeschouwers weer tot leven. Via Hidde ter Avest, Tasos Douvikas en Souffian El Karouani kwam de openingstreffer nadrukkelijk binnen bereik, maar Noppen werd twee keer gered door de lat.

Het offensiefje verdween even snel als het begonnen was en Heerenveen begon daarna zelfs te denken aan een beter resultaat dan een doelpuntloos gelijkspel. Misschien zou de slechte traditie in Galgenwaard doorbroken kunnen worden? En zo geschiedde dan ook. Osama Sahraoui en Daniel Karlsbakk, in blessuretijd velden het vonnis over een te tam FC Utrecht, dat tandeloos oogde en de toeschouwers ontgoocheld huiswaarts deed keren.  

Mijn buurman op Vak P had nog wel een troostrijke analyse in petto: "We hebben wel verloren van een van de koplopers." Een deel van de Bunnik Side scandeerde tegen het eind met zelfspot "We gaan Europa in." Dat laatste ligt nog heel ver weg.

De mogelijkheid bestaat namelijk nog steeds dat Tasos Douvikas tegen Heerenveen zijn laatste wedstrijd in FC-shirt heeft gespeeld en dus de rest van het seizoen niet meer inzetbaar is. De Griekse spits kreeg deze middag vrijwel geen bespeelbare bal en kon derhalve zijn faam als goaltjesdief niet inlossen. In de loop van de komende week zal duidelijk worden of zijn transfer alsnog realiteit wordt en hij in de komende duels tegen PEC (uit) en Feyenoord (thuis) al zal ontbreken.

De Griekse spits kreeg deze middag vrijwel geen bespeelbare bal. Foto: FC Utrecht