Voetbalverslaggever Hans van Echtelt volgt voor Nieuws030 de capriolen van FC Utrecht. Dit keer over de vrije val van clubicoon JP. 

Een opmerkelijke uitslag in het afgelopen weekeinde: Roda JC tegen FC Den Bosch 1-5. De club uit Kerkrade meende door Jean Paul de Jong te vervangen door Maurice Verberne, een schokeffect op te roepen in de Limburgse selectie. Maar het pakte anders uit, een zeldzaam pak slaag en van een Verberne-effect was niets zichtbaar. De ploeg staat nu troosteloos in de onderste regionen van de Keuken Kampioen Divisie en de weggestuurde coach Jean Paul de Jong likt thuis zijn wonden.

Hoe is het zover gekomen met de voormalige clubicoon van FC Utrecht? De held van de Bunnik Side en verzamelaar van een record aantal gele kaarten leek voorbestemd om een succesvol trainer te worden. Hij sprak immers de taal van de spelers en had in zijn project Klein Galgenwaard getoond ook een sociale kant van zijn karakter te openbaren  door zijn positieve omgang met mensen met een beperking. Kortom, er zou hem een mooie loopbaan als trainer in het verschiet liggen.

En dat leek uit te komen toen hij met eerste divisieclub Eindhoven nadrukkelijk aan de weg timmerde en zelfs een periodetitel binnen bereik kwam. Hij werd ook tot trainer van de maand uitgeroepen door Fox Sport omdat Jean Paul samen met zijn toenmalige hulptrainer Maurice Verberne (!) het altijd anonieme Eindhoven aan het voetballen kreeg. Hoe logisch was het dan ook dat hij in 2016 de overstap naar FC Utrecht maakte, zijn droombaan.

Vanaf dat moment veranderde alles. In zijn korte periode als coach in Galgenwaard verslechterde zijn band met de spelersgroep drastisch. Spelers met wie hij zelf nog had gevoetbald, keerden zich tegen hem. Onduidelijk is altijd gebleven welke factoren aanleiding gaven voor deze niet voorspelbare breuk die leidde tot een tussentijds vertrek. Nooit hebben de beide partijen zich duidelijk uitgelaten over de vraag hoe deze verstoorde relatie op het trainingsveld van Zoudenbalch is ontstaan.

Hoe dan ook, de stap naar Roda JC zou een mooie manier moeten worden voor De Jong om die sportieve terugval bij FC Utrecht uit te wissen, zeker omdat hij opnieuw werd gekoppeld aan zijn vroegere assistent bij Eindhoven Maurice Verberne.  De Jong had ook een kans om bij Go Ahead aan de slag te gaan maar hij koos voor het Limburgse avontuur. Achteraf een verkeerde gok omdat de Limburgse club toen al in een bestuurlijke chaos verkeerde en een sportieve malaise onvermijdelijk bleek. Jean Paul de Jong kreeg het in de media het verwijt een ‘bemoeial te zijn’ die zich ook met allerlei randzaken inhield en niet alleen met de perikelen van zijn selectie. 

Terugkijkend op zijn sportieve loopbaan kan deze vrije val bijna niet te verklaren zijn. Als jeugdspeler keek Jean Paul in de keuken bij Elinkwijk, Ajax en Feijenoord om vervolgens als prof actief te zijn bij Arminia Bielefeld en Osnabruck. Zijn terugkeer als voetballer bij FC Utrecht was even logisch als succesvol. Om vervolgens na het stoppen van zijn actieve loopbaan aan de slag te gaan als jeugdtrainer bij diverse FC Utrecht-teams. Vrijwel alle kenners voorspelden destijds dat Jean Paul de Jong bij uitstek geschikt was om als gelouterde ex-voetballer succesvol te zijn als oefenmeester in het betaald voetbal. We weten intussen hoe het hem vergaan is.