Hans van Echtelt vanaf de bank thuis - Afgelopen zaterdag keerde kleinzoon Guus tot drie keer toe een van dichtbij afgevuurd schot in de jeugdwedstrijd tussen PVCV en Delta Sports. Een dag later leek de geschiedenis zich te herhalen bij Ajax-FC Utrecht toen doelman Maarten Paes met drie geweldige reflexen de nul voor FC Utrecht op het scorebord hield.

Wat voor mijn kleinzoon uiteindelijk niet hielp (hij verloor met 6-1) lukte Paes wel. Niet gepasseerd worden en daarmee de zwaarbevochten 0-1-zege van reuzendoder FC Utrecht op Ajax in de Johan Cruyff Arena afdwingen.

Een ultieme sportieve revanche voor Paes omdat hij in hetzelfde stadion tijdens de bekerwedstrijd tegen hetzelfde Ajax door een onbeheerste duw van een Amsterdamse tegenstander tegen een teamgenoot botste en met een zware hersenschudding afgevoerde moest worden.

Het werd destijds uiteindelijk 5-4 voor Ajax, in contrast met de 0-1 die nu na het eindsignaal van arbiter Bas Nijhuis op het scorebord prijkte. Na afloop was Maarten overigens de rust zelve: ,, ,,Ja, wel een mooie middag, ik deed wat er van me verwacht mocht worden. En dit is echt zo’n wedstrijd waarin je je kan onderscheiden omdat er veel op je af komt.’’

De statistieken leren bovendien dat Paes tot nu toe in dit seizoen de doelman met de meeste reddingen op zijn conto is en daarmee dus de meeste treffers heeft voorkomen. Het feit dat FC Utrecht slechts vijf tegengoal hoefde te incasseren in acht duels, mag veelzeggend heten.

Dus voor de man die lange tijd zijn basisplaats verloor en ook nog eens de hoon van de achterban over zich heen kreeg na een schlemielige bal door zijn benen in de uitwedstrijd tegen Vitesse, kwam het uitduel tegen Ajax op het goede moment, Het moment waarop de 23-jarige goalie van FC Utrecht zich profileerde als ‘man of the match’. En er was na afloop niemand die deze uitverkiezing durfde aan te vechten.