Vak P is de rubriek van sportjournalist Hans van Echtelt over de capriolen van FC Utrecht, dit keer over de bekerwedstrijd tegen PEC Zwolle , uitslag 1-2.

Wat hebben de scheidsrechters Eric Braamhaar, Siemen Mulder en Bjorn Kuipers met elkaar gemeen? Het feit dat ze in de allerlaatste minuut van de drie laatste duels die FC Utrecht in Zwolle heeft gespeeld, een penalty gaven aan de bezoekers uit de Domstad. Je kan het magie of toeval noemen, maar het mirakel van de late penalty was er woensdagavond weer. En zo ontsnapte FC Utrecht voor de derde keer in successie in Zwolle.

Had FC Utrecht het verdiends om verder te bekeren? Die vraag wenste trainer Erik ten Hag bevestigend te beantwoorden omdat zijn formatie de tegenslag van het wegvallen van Rico Strieder en de wegens een schorsing eveneens afwezige topscorer Sebastien Haller manmoedig volgens hem had overwonnen. Maar die analyse van de FC-oefenmeester was wel erg aan de eufemistische kant.

Wanneer doelman David Jensen niet met een aantal goede reddingen de 2-0 had voorkomen, zou FC Utrecht ongetwijfeld zijn uitgeschakeld. En wanneer tweede scheidsrechter Kevin Blom in het ‘videobusje’ de penalty had afgekeurd, zou de 1-2 op de valreep afgeblazen zijn. Maar Blom, die na afloop nog werd belaagd door Zwolse fans,  keurde na het bestuderen van de videobeelden de door zijn collega Kuipers toegekende strafschop alsnog goed. Zodat ‘slachtoffer” Zivkovic van elf meter mocht raak schieten.

De absentie van penaltykiller Haller heeft dus geen noodlottige gevolgen gehad, gelukkig is hij er komende zaterdag in Kerkrade weer bij, want het aanvalsspel van FC Utrecht zag er pover uit. En was niet te vergelijken met de automatismen die we vanaf Vak P enkele dagen eerder tegen Heracles mochten bewonderen. Het is geen wonder dat FC Utrecht gaat proberen om de Franse goaltjesdief wal langer aan zich te binden. Pas wanneer Haller afwezig is, blijkt pas hoe belangrijk zijn inbreng wel is!