Hans van Echtelt - Twee weken geleden bleek FC Utrecht tot de tanden gewapend tegen het tot dan toe onaantastbare Ajax. Het commentaar na afloop van de Amsterdamse trainer was als volgt: "Als Haller in de eerste tien minuten die twee kansen benut, winnen we gewoon met grote cijfers. Nu werd FC Utrecht in de wedstrijd gehouden en kregen we de rekening gepresenteerd voor die twee dure missers." Achteraf profetische woorden want AZ deed, wat Ajax thuis naliet. En FC Utrecht werd in korte tijd naar de slachtbank gespeeld, 5-1.

En nog een opvallend feit. Op 7 oktober 2019 liet Maarten Paes een zacht schot van Vitesse-aanvaller Tim Matavz door zijn benen glippen. Daardoor verloor FC Utrecht en waren na afloop de commentaren niet mals. Twee weken eerder had de jongste doelman van de eredivisie (toen was hij 21) overigens nog een penalty gestopt tegen Heerenveen en was hij de held van de dag.

Dit scenario kreeg zondagmiddag een herhaling tegen AZ toen Jesper Karlsson op doel schoot en Paes die bal door zijn vingers zag glippen. Ook nu ging er een heldenrol aan vooraf, twee weken geleden bleek dezelfde doelman onpasseerbaar tegen Ajax en was hij bijna in zijn eentje verantwoordelijk voor de sensationele 0-1-zege.

Dit keer werd het 5-1 voor de herboren Alkmaarse formatie en was de blunder van Paes niet de hoofdoorzaak, maar wel een breekpunt. AZ heerste op alle fronten en de 5-1 was in geen enkel opzicht geflatteerd. Sneu voor Adam Maher die juist vorige week zijn contract bij FC Utrecht had verlengd en dat feit met een goede prestatie tegen zijn voormalige teamgenoten had willen opluisteren met een zege.

FC Utrecht staat dus weer met beide benen op de grond en moet komende zaterdag om kwart voor zeven in actie tegen Heerenveen om deze misstap recht te zetten. Maar zoals mijn buurman op Vak P zei: "Je kan beter één keer met 5-1 verliezen dan vijf keer met 1-0." Een legendarische opmerking.