Door Hans van Echtelt -  Hij had zich zijn 65-ste verjaardag heel anders voorgesteld. Geen muzikale hulde vanaf de Bunnik Side, geen ‘Lang zal Ron leven’. Integendeel, na afloop van de ontluisterende nederlaag tegen Almere City (0-2) klonk een totaal ander geluid vanaf die tribune met de harde kern.

‘Schaam je rot’, werd er geschreeuwd in de richting van de spelers die ondanks het pijnlijke verlies toch hun rondgang langs de rijen maakte. Op dat moment maakte Ron Jans een heel mooi gebaar. De trainer trok vlak voor die boze tribune de spelers naar zich toe en besprak hen in een kring bemoedigend toe.

Ruim na afloop van de wedstrijd vroeg ik in de bestuurskamer aan Jans wat hij op dat moment gezegd had. ,,Jongens, we winnen met z’n allen en we verliezen met elkaar, dus ook dit ondergaan we met elkaar.’’

Dus behalve een felicitatie vanwege z’n verjaardag gaf ik Ron Jans na afloop in de bestuurskamer een compliment voor deze opmerkelijke interventie. Want de coach zal in de komende weken en mogelijk maanden al zijn verbale kwaliteiten nodig hebben om de selectie van FC Utrecht weer op de rit te krijgen.

Zoals een week eerder tegen NEC oogde de ploeg ook nu weer verkrampt en zonder enig zelfvertrouwen, de zege bij Heracles (1-3) blijkt de faalangst niet weggenomen te hebben bij de spelers. Dat in tegenstelling tot de onbevangen spelende promovendus uit Almere dat geholpen door een rode kaart voor invaller Hugo Novoa in de slotfase de numerieke meerderheid benutte en twee keer scoorde.

Eerder in de wedstrijd had scheidsrechter Edwin van de Graaf ook Almere-speler Yann Kitala kunnen of zelfs moeten weg sturen, maar die kreeg het voordeel van de twijfel van de arbitrage. Het keerpunt in de wedstrijd, bleek achteraf.

De doelpunten van Thomas Robinet en Rajiv van de la Parra dompelden de massaal opgekomen FC-aanhang in sombere bespiegelingen. Zeker omdat even daarvoor Mats Seuntjes vrije doorgang had gekregen en alleen voor doelman Nordin Bakker verscheen, de aanvaller schoof de bal langs het Almere-doel. Die 0-2 betekende een historisch moment voor Almere City FC, het was de eerste eredivisiezege in het bestaan van de club.

Maar die euforie na afloop stond in schrille tegenstelling tot de woede bij een groep Utrechtse fans die zich dreigend verzamelden voor de hoofdingang van Galgenwaard. Supporters konden tijdelijk niet in of uit en moesten meer dan een half uur wachten voordat het stadion verlaten kon worden.

Met de cruciale uitwedstrijd tegen Volendam op het programma in het vooruitzicht, gevolgd door de topper thuis tegen Ajax in het vooruitzicht is niet te verwachten dat de rust in en rond Galgenwaard snel terugkeert. Ron Jans zei vooraf al: ,,Het wordt vallen en opstaan dit seizoen’’. Dat klopt.

Boze supporters verzamelden zich na afloop voor de hoofdingang, die een half uur lang hermetisch gesloten bleef. (foto: Plantinga)