Cultuurjournalist Henk Roozeboom presenteert nieuwe theatervoorstellingen op Utrechtse podia. Dit keer over een Cultureel Diner om Nederlanders en Afrikaners kennis met elkaar te laten maken

Stichting Pamoja Groep en ZIMIHC theater Stefanus organiseren een gezellig Cultureel Diner om Nederlanders en Afrikaners kennis met elkaar te laten maken. Met een maaltijd, modeshow, markt en een optreden van DJ Djembe wil de stichting Afrikaanse vrouwen uit hun isolement halen.

Door Henk Roozeboom

Dit initiatief van stichting Pamoja Groep is hard nodig. Heel veel Afrikaanse vrouwen, woordvoerster Jeanine Inamuco spreekt van honderden, hebben nauwelijks contact met de Nederlandse maatschappij. Zij spreken de taal niet en kennen onze gewoontes niet.
Pamoja betekent in het Swahili 'samen'.

De Stichting Pamoja Groep bestaat uit vertegenwoordigers van verschillende Afrikaanse landen. De stichting is opgericht uit een vijftal hulporganisaties die vanuit Nederland opereerden om Afrikaanse hulpprojecten op te zetten. Dankzij die organisaties zijn er in Afrika watervoorzieningen aangelegd, scholen gebouwd en medische centra opgericht.
“Het realiseren van hulpprojecten in Afrika behoort nog steeds tot de belangrijkste doelstellingen van onze stichting,” zegt Inamuco. “Maar nu blijkt dat Afrikaanse vrouwen die in Nederland wonen onze steun ook hard nodig hebben. Zij kunnen maar moeilijk contact leggen in Nederland. Dus ook de hulp aan deze vrouwen behoort nu tot onze belangrijkste doelstellingen.”

Een groot probleem waar de Afrikaanse vrouwen tegenaan lopen is, volgens Inamuco, dat ze bijvoorbeeld hun kinderen maar moeilijk kunnen volgen of begrijpen. “De kinderen spreken Nederlands, hun moeders niet. Er is geen tolk, dus zij weten vaak niet waar hun kinderen het over hebben en wat er op school gebeurt. En dat is wel het minste wat je van je kinderen moet weten, toch?”

Om die vrouwen uit dat isolement te halen, biedt Stichting Pamoja Groep taal-, cultuurcursussen en coachingtrajecten aan om Afrikaanse vrouwen Nederlands te leren en wegwijs te maken in Nederlandse gewoontes en gebruiken. Daar leren ze bijvoorbeeld dat het in Nederlanders belangrijk is om op tijd op een afspraak te komen.

Voor Afrikaners zijn dat zaken die in hun cultuur echt anders zijn. Pamoja wil Afrikaners in contact brengen met Nederlanders. Dat doet de stichting met het organiseren van culturele diners waar mannen en vrouwen op een relaxte manier met elkaar aan tafel zitten en alledaagse zaken met elkaar uit kunnen wisselen. “Daarbij gaat dan het over de meeste elementaire dingen als hoe Afrikaners leven, wat ze eten en soms ook over hoe zwaar die manden op hun hoofden wel niet zijn,” zegt Inamuco.

Er wordt alles aan gedaan om die driegangendiners zo gezellig mogelijk te laten verlopen. Het is de bedoeling dat Pamoja op regelmatige basis de keuken van ZIMIHC locatie Stefanus zal gebruiken om deze diners te organiseren.

Naast het eten worden ook andere activiteiten georganiseerd, zoals een Afrikaanse modeshow, Afrikaanse dans en een markt. De opbrengst gaat naar een van die vele Nederlandse of Afrikaanse projecten van Pamoja Groep. En DJ Djembe zal de disco verzorgen. “Dat wordt een uitdaging voor hem,” zegt Inamuco. “Maar ik weet zeker dat hij met zijn swingende mixen ons allemaal de dansvloer op kan krijgen.”

Pamoja Cultureel Diner, door: ZIMIHC theater Stefanus en Stichting Pamoja Groep, dd.: 30 januari, vanaf: 16u00, in: ZIMIHC theater Stefanus, reserveren: horecastefanus@zimihc.nl