Cultuurjournalist Henk Roozeboom presenteert nieuwe theatervoorstellingen op Utrechtse podia. Dit keer over: het Amateur Theaterfestival AT ZIMIHC op 21 mei.

            Het amateurtheaterfestival werd in de jaren 90 van de vorige eeuw door twee belangrijke partijen in de amateurtoneelwereld: ZIMIHC en het Utrechts Centrum voor de Kunsten georganiseerd. Het was een festival dat volgens de huidige organisator van AT ZIMIHC Leendert van Veldhuizen aan zijn eigen succes ten onder is gegaan.

            Maar het idee dat amateurspelers op een speelse manier binnen een competitieformule kennis kunnen nemen van elkaars werk, broeide voort. En drie jaar geleden besloot ZIMIHC, Huis voor de amateurkunst de draad weer eens op te pakken. Want het amateurtheater bloeit nog steeds.

            Wordt deze AT ZIMIHC weer een succes? Dan gaan ze ermee door laat Van Veldhuizen weten. Binnen de amateurtheater wereld is veel aan het veranderen. . Waar de gezelschappen van oudsher werken vanuit een leden- of verenigingsstructuur, werken de nieuwe gezelschappen, nu, voornamelijk vanuit een samenwerkingsmodel.”

            Daarbij gaan de initiatiefnemers voor een theatervoorstelling via de social media op zoek naar spelers. Na de productie ontbindt de groep zich dan weer. De traditionele amateurgezelschappen vormen een hechte groep en komen het hele jaar door op gezette tijden bij elkaar waarbij de gezelligheid ook een belangrijke rol speelt.

            Inhoudelijk verandert het amateurtheater doordat gezelschappen enerzijds steeds meer andere kunstdisciplines als muziek, dans en film in hun voorstellingen verwerken en anderzijds wordt er, mede door de opkomst van theatersport steeds meer gewerkt vanuit improvisaties in plaats van vaste teksten. The State of the Art van het amateurtheater zal tijdens AT ZIMIHC op 21 mei voor een groot publiek te zien zijn.

            Dit jaar zullen zes gezelschappen het tegen elkaar opnemen. De juryleden hebben allen een verschillende achtergrond. Een theaterjournalist, mensen uit het muziektheater en opleiding circuit en een actrice zullen de werken van de gezelschappen beoordelen. Zij reiken de eerste- en de aanmoedigingsprijs uit. Onderling bepalen de groepen wie van hen de gezelschapsprijs zal gaan winnen.

            Verdeeld over twee blokken treden steeds drie gezelschappen op (Theatergroep Zuilen, LIZ, Rood Theaterproducties, Vollle Zaal Producties, Theatergroep Maarssen '32, en Curtains-Up). Ze hebben een half uur tijd om scènes te spelen uit hun meest recente repertoire. Dat belooft, ook dit jaar weer een gevarieerd aanbod te worden.

Dit jaar presenteren de groepen onderwerpen over dat je zelf de slingers moet ophangen als je het leven tot een feest wil maken, een hilarische musicalversie van Monty Python’s Holy Grail, twee vrouwen en een fles wijn, de herenliefde, de weg van de minste weerstand en ‘Het’ 50 worden.

            Het programma wordt omlijst met optredens van kinderen van de theateropleiding van BO!NK Theater, piano-improvisaties van Zuilenees Freek Zwanenburg die zich door de voorstellingen laat inspireren en natuurlijk worden er nagesprekken gevoerd met de verschillende regisseurs.

            Van Veldhuizen hoopt dat de gezelschappen elkaar ook dit jaar zullen inspireren. “Ik vond het geweldig dat de gevestigde gezelschappen hun gezelschapsprijs aan de toen kersverse en vernieuwende theatergroep Gestampte Meisjes gunde. Daaraan zie ik dat theater van allen tijden is en dat alle deelnemers aan AT ZIMIHC open staan voor inspirerend theater.

AT ZIMIHC amateurtheater festival, te zien in: het Vorstelijk Complex ,dd: 21 mei, kaarten en informatie: ZIMIHC theater Zuilen (Vorstelijk Complex), dd: 21 mei, kaarten en informatie: www.zimihc.nl/spotlights/zuilen/agenda/at-zimihc-2016/