Door Hans van Echtelt - Toen het rooster van de nieuwe voetbalcompetitie bekend werd, zag ik met angst en beven als openingswedstrijd PSV-FC Utrecht staan.

Allereerst omdat FC Utrecht een uiterst negatieve reeks in Eindhoven op het conto heeft staan, met als absoluut dieptepunt de 9-0 van zondag 23 augustus 1987. Toen werd de arme Jan Willem van Ede het slachtoffer van de dadendrang van vedetten als Ronald Koeman, Soren Lerby, Wim Kieft en Hans Gilhaus.

En nadat PSV vorige week ook nog eens beslag had gelegd op de Johan Cruyff-schaal, ging ik zaterdagmiddag allesbehalve gerust voor de beeldbuis zitten. Wat zou Vasilias Barkas, op de valreep teruggekeerd, nu te wachten staan.

Maar na afloop stond ‘slechts’ 2-0 op het scorebord en dat moeten ook de talrijke meegereisde FC-fans als een nederlaag met perspectief gevoeld hebben. Natuurlijk was dat deels een verdienste van onze weer eminent acterende Griekse doelman, maar het spel van FC Utrecht toonde beduidend intensiteit en beleving dan we vorig seizoen gezien hadden.

En de score had er nog eervoller uit kunnen zien als spits Tasos Douvikas minder zelfzuchtig was geweest bij een Utrechtse counter. Hij zag de meegelopen Victor Jensen over het hoofd die de bal simpel in het lege doel had kunnen schuiven.

Ook een formidabele omhaal van Douvikas passeerde kansloze Walter Benitez maar ging via de bovenkant van de lat naast. En op de valreep had nieuweling El Karouani het nog even spannend kunnen maken door een vrije kans te benutten. Maar daar had je de Utrechtse wapenfeiten in aanvallend opzicht wel gehad.

Geen 9-0 maar 2-0, dat zou je toch ook een beetje ‘winst’ kunnen noemen. PSV was natuurlijk een maatje te groot over de hele wedstrijd en zal waarschijnlijk de titelfavoriet zijn. Zeker omdat bleek dat de twee Eindhovense invallers beduidend meer in hun mars hadden dan de reserves die Michael Silberbauer meende te moeten inbrengen.

Komende zondag komt de nummer twee Heerenveen naar Galgenwaard. Dan zal moeten blijken of de acceptabele prestatie in Eindhoven een vervolg krijgt. Galgenwaard zal vrijwel zeker uitverkocht zijn omdat de Utrechtse aanhang benieuwd zal zijn naar de prestaties van de vernieuwde ploeg.

Vraag is of Taylor Booth dan van de partij is, een belangrijke pion die al snel geblesseerd uitviel in Eindhoven. En een nog belangrijker punt: zal topscorer Douvikas nog een keer zijn schotvaardigheid kunnen demonstreren of zal de Griekse spits intussen toch al getransfereerd zijn. Wij van Vak P wachten in spanning af, we gaan het zondag allemaal meemaken.