Of hij ook een kalender heeft met zijn foto's? Matthijs Iseger moest tot vorig jaar nee zeggen, maar het idee was geboren en nu is er de Ghosts of Utrecht-kalender en het loopt storm. Tientallen heeft hij er al verkocht en de bestellingen, veel via zijn facebookpagina, blijven binnenkomen. "Ik heb er snel nog wat bij laten drukken".  

Iseger combineert oude en nieuwe foto's, door ze als het ware over elkaar heen te leggen. Dat geeft bijzondere effecten en laat je anders naar je omgeving kijken, als een stap terug in de tijd.  

Iseger: "Ik ben met deze foto’s in 2015 begonnen. Zelf ben ik altijd al gefascineerd geweest van geschiedenis en probeerde mij voor te stellen hoe de stad er eeuwen geleden uitgezien zou hebben. Dankzij Het Utrechts Archief heb ik een aantal oude foto’s gedownload en ben toen naar die locaties gegaan om te zien wat er in de jaren veranderd was. Soms was er in een eeuw niks veranderd - bijvoorbeeld Achter de Dom - en soms was het onherkenbaar - bijvoorbeeld Hoog Catharijne. Door er een foto van te maken en de oude foto er overheen te leggen met Photoshop, was dit idee geboren."   

Geestelijken verlaten in 1929 de Catharinakerk bij de begrafenis van Mgr. De Wetering. Foto: HUA/Matthijs Iseger

Vooral de periode 1940-1945 is voor Iseger een interessante periode. "Elke dag rijden en lopen zoveel mensen langs plekken waar zoveel gebeurd is. En om iets meer te 'vertellen' wat daar gebeurd is, wilde ik dat op deze manier laten zien. Saaie lange verhalen zullen veel mensen niet intresseren, maar een foto van de Maliebaan met moderne auto’s en marcherende nazi’s ervoor, maakt het een intressant plaatje en wat volgens mij de geschiedenis iets meer laat leven."   

"Inmiddels loop ik elke zondagochtend - als het niet regent - een paar uur door de stad en de foto’s van Het Utrechts Archief bepalen dan de route. En zo is deze ietwat vreemde hobby ontstaan, waarbij ik totaal anders door de stad loop als dat ik hiervoor deed."   

Meer informatie op de website Ghosts of Utrecht, klikhier. 

De kalender is te bestellen (14,99 euro) via een mail aan:  info@ghostsofutrecht.nl