Kijk mee door de lenzen van de Utrechtse stadsfotografen. Dit keer Michael Kooren.

Michael Kooren: "Ineens stond daar een Saturnusraket tegen de Dom. In 1986 organiseerde de toen al legendarische Chriet Titulaer uit Houten de ruimtevaartmanifestatie Space '86 in de Jaarbeurs te Utrecht. Ter promotie hiervan liet hij tijdelijk een geschilderde Saturnus V-raket op ware grote tegen de Utrechtse Domtoren aanbrengen. Een beeld wat je niet makkelijk vergeet.

Als ondernemende fotograaf zag ik kansen om een mooie slag te slaan en bij de eerste de beste zonnige dag schoot ik een rolletje Fuji 100 asa vol met een en de zelfde foto. Alles hetzelfde belicht, van statief, zodat ze allemaal gelijk waren. Dupliceren zou immers tijdverlies en kwaliteitsverlies opleveren. Na het ontwikkelen, dezelfde middag schreef ik op 30 enveloppen de adressen van alle fotoredacties van alle grote fotomagazines en fotobureaus in de wereld. Postzegel voor airmail erop, en hup in de bus!

En wachten...  een week lang... wachten...
Het eerste telefoontje kwam gelijk van de jackpot. Life magazine belde om extra informatie te vragen, ze wilden de foto plaatsen over twee pagina's (!) . Aan mijn kant werd het even stil... excuse me sir... Two pages? Yes, is that OK? 
Daarna volgden Sygma, voor de exclusieve distributie met een percentage van 55 %, en nog behoorlijk wat andere bladen.
Uit mijn hoofd bracht dit uiterst simpele fotootje circa 15.000 guldens op, met als hoogtepunt 3000 gulden voor de publicatie in LIfe-magazine. Het geld lag soms op straat. Tegenwoordig is dat een stuk moeilijker met al die mobiele telefoons waarmee bijna iedereen fotograafje speelt en foto's van het internet worden gejat zonder rekening te houden met de rechten van fotografen."

Meer foto's van Michael Kooren, klik hier.