Ruim baan voor de fiets en de auto, ze lekker laten doorrijden, dat is wat verkeerswethouder Lot van Hooijdonk graag wil. Ze roept de Utrechters dan ook op om overbodige verkeerslichten te melden.

Zelf maakte Van Hooijdonk dinsdag melding van het (overbodige) fietsverkeerslicht bij de Oudenoord en Herenweg waar fietsers moeten stoppen voor een zebrapad dat vrijwel nooit gebruikt wordt. Haar actie werd goedkeurend bekeken door een taxichauffeur en een fietskoerier (beide van beroep goed op de hoogte van overbodige verkeerslichten).

Toezichthouders staan netjes te wachten voor het rode fietsverkeerslicht bij de Oudenoord dat verkeerswethouder Van Hooijdonk overbodig vindt. Foto: Ton van den Berg

Let wel op, de wethouder roept niet op om verkeerslichten te negeren en de veiligheid ook voor voetgangers moet gewaarborgd blijven. De automatische verkeersregelaars staan er op veel plekken toch echt niet voor niets. Waar het om gaat is dat in de loop van de tijd er ook wel eens stoplichten zijn geplaatst waarbij je je kunt afvragen: waarom moet ik hier stoppen? 

Vroeger had je nog veel meer overbodige stoplichten. Wie kent nog de situatie met de grote kruisingen in Overvecht? Fietsers werden daar gedwongen ook voor kruisend fietsverkeer en fietspaden halt te houden, terwijl ze dan vijf meter verderop weer moesten stoppen voor het verkeerslicht bij de autorijbaan. Al gauw was er geen hond meer die dat deed en waren hele dure verkeerslichtinstallaties volkomen onnodig neergezet.

Bij u in de buurt is misschien ook wel zo'n overbodig verkeerslicht of eentje die in de avonduren best wel anders afgesteld zou kunnen worden. Die kunnen op een site van de gemeente gemeld worden en die gaat dan kijken of de situatie echt zo is dat het verkeerslicht kan worden opgeheven of anders ingesteld.

Melden kan bij: klikhier