Een lange rij van voornamelijk meisjes wachtte zaterdag voor de deuren van TivoliVredenburg om de beste plekjes dicht bij het podium te krijgen van de Engelse band ‘The 1975’. Die trad ’s avonds in het Muziekpaleis op.

Al om half negen ’s morgens maakten de eerste fans hun opwachting. Het concert begon weliswaar pas om acht uur, maar ze hadden er het lange wachten voor over.

The 1975 is een Britse alternatieve-rockband uit Manchester. De band bestaat uit zanger en gitarist Matthew Healy, bassist Ross MacDonald, gitarist Adam Hann en drummer George Daniel.

De vier leden van de groep kwamen elkaar tegen op een school in Manchester. Ze begonnen met het spelen van muziek in 2002. Nadat Hann de anderen gevraagd had om een band te vormen, begonnen ze met het coveren van punknummers in een lokale discotheek. Matthew Healy was oorspronkelijk de drummer van de band. Hij nam de positie van zanger pas over nadat de vorige zanger de band verliet. Sindsdien is George Daniel de drummer van de band.

De band heeft al verschillende namen gehad, onder andere Talkhouse, The Slowdown, Bigsleep en Drive Like I Do werden gebruikt als naam. De naam The 1975 kwam uiteindelijk uit een boek, de vorige eigenaar had daarin "1 June. The 1975." geschreven.

Het eerste optreden van de band als The 1975 was in januari 2012. Ook een platencontract bij het Britse platenlabel Dirty Hit kwam daarna op hun pad. Later in augustus brachten ze hun eerste extended play uit: Facedown. Het nummer The City op dat album was het eerste nummer van de band wat op de Britse radio werd gedraaid. Op 19 november 2012 kwam de twee ep van de band uit, getiteld Sex. The 1975 begon in het begin van 2013 ook aan een Britse tour. Het nummerChocolate behaalde een 18e positie in de Britse hitlijst.

Het gelijknamige debuutalbum van The 1975 kwam op 2 september uit. Het album werd geproduceerd door Mike Crossey, die eerder al met de Arctic Monkeys en Foals samenwerkte.