Door Hans van Echtelt - FC Utrecht had een mooi historisch aanknopingspunt in de aanloop naar de uitwedstrijd tegen Ajax. Een overwinning (0-1) en een gelijkspel (1-1) in het verleden boden uitzicht op weer een eervol resultaat, zeker nu de Amsterdammers niet in de vorm van hun leven verkeren.

Maar hoe teleurstellend was de eerste helft in de Arena waar de elf van Michael Silberbauer als een stel makke schapen over de grasmat liep. ,,We lieten elkaar zakken en wonnen geen duel,’’ zo verklaarde Mike van der Hoorn na afloop teleurgesteld. Hoe dan ook, FC Utrecht ontsnapte in die fase aan een afstraffing omdat Ajax legio kansen onbenut liet.

Na de pauze was er iets meer sprake van een wedstrijd, zelfs nadat het scorebord 1-0 had vertoond. Tegen de verhouding toverde topscorer Tasos Douvikas een fraaie tegentreffer tevoorschijn, zijn positie versterkend op de eredivisielijst van scherpschutters.

Maar daarna nam Ajax de regie weer en kon FC Utrecht alleen maar hopen op een toevalstreffer. Die er nog bijna kwam nadat Van der Hoorn tegen zijn vroegere club koppend de lat had geraakt.  Maar daarna werd simpelweg orde op zaken gesteld en was de 3-1 nog maar een magere afspiegeling van de krachtsverhoudingen. Met de thuiswedstrijd tegen Emmen nog voor de boeg, zal alleen Douvikas nog op een hoofdprijs mogen hopen. 

Daarna wachten twee duels tegen Sparta, te beginnen met een thuiswedstrijd. Gelet op de uitslagen van deze zondag lijkt FC Twente veruit favoriet in de komende nacompetitie. In dit seizoen won FC Utrecht overigens twee keer van Sparta (0-3 op Spangen en 3-1 in Galgenwaard) maar resultaten uit het verleden tellen niet.

Voor Tasos Douvikas, Bas Dost en Vasilios Barkas zou het een mooie afscheidstournee kunnen worden, als het Europese sluitstuk toch nog succesvol afgerond zou kunnen worden. Intussen rijst op Vak P de vraag hoe FC Utrecht zonder dit drietal in komend seizoen gaat presteren. En waar de club nu gestaan zou hebben zonder deze uiterst betrouwbare Griekse doelman en het scorend vermogen van met name topscorer Douvikas. Zeker niet op de huidige plek die recht geeft aan deelnamen aan de nacompetitie. Waarvan acte.