Persbericht

Op zondag 12 november organiseert de Klimaatcrisis Coalitie de Mars voor Klimaat en Rechtvaardigheid in Amsterdam. De actiegroepen Amelisweerd niet Geasfalteerd en Extinction Rebellion Utrecht zullen gezamenlijk vanuit Utrecht naar de Klimaatmars fietsen en verwelkomen iedereen die zich bij de fietstocht aan wil sluiten. De groep verzamelt om 8 uur op het Jaarbeursplein.

'De fiets is niet alleen een schoon vervoersmiddel, maar het is ook nog eens gezond om lekker te fietsen. We zijn lekker buiten in plaats van in een waarschijnlijke erg volle trein te moeten staan. Deze tocht is geen wedstrijd, we houden een normaal fietstempo aan en zullen onderweg ook even pauzeren. Vanuit Utrecht is Amsterdam prima aan te fietsen. We maken ook plek voor deelnemers die van van verder weg komen en over Utrecht met de trein reizen.' zegt Sverre van XR Utrecht.

De Mars voor Klimaat en Rechtvaardigheid vindt plaats aan de vooravond van de landelijke verkiezingen. De organisatoren van de mars willen dat de politiek meer actie onderneemt om de klimaatcrisis en gerelateerde maatschappelijke problemen aan te pakken. “We leven in een tijd van crisissen die stuk voor stuk het gevolg zijn van politieke keuzes. Het is de hoogste tijd voor actie, zodat we samen de klimaatcrisis, de wooncrisis, de stikstofcrisis, de armoedecrisis, ongelijkheid en racisme kunnen stoppen. Het moet én het kan anders! Daarom gaan we vlak voor de verkiezingen massaal de straat op voor een gezonde, veilige en rechtvaardige toekomst”, stelt organisator de Klimaatcrisis Coalitie.

'De geplande verbreding van de A27 is een voorbeeld van een politieke keuze die niet aansluit bij wat er nu nodig. In deze tijd is het totaal absurd om miljarden te besteden aan meer asfalt, meer vervuiling en minder natuur. Radicale verandering is noodzakelijk. Wij roepen iedereen op om zich massaal uit te spreken voor een rechtvaardige en duurzame toekomst en mee te lopen in de Klimaatmars,' zegt Sverre.

Praktische informatie:

Verzameltijd en plaats fietstocht: 8.00 uur Jaarbeursplein

Vertrektijd: 8.15 uur

Route: We volgen in eerste instantie de Vecht, bij Loenen aan de Vecht steken we het Amsterdam-Rijnkanaal over en fietsen vervolgens via Baambrugge en Abcoude naar Amsterdam

We verwachten rond 12.00 uur in het centrum van Amsterdam aan te komen. De Mars voor Klimaat en Rechtvaardigheid start om 13.00 uur op de Dam met een mars naar het Museumplein. Op het Museumplein is ene podiumprogramma vanaf 15.00 uur met sprekers en optredens van onder andere Chef’Special, Jeangu Macrooy en Shishani.

Mars voor Klimaat en Rechtvaardigheid: https://klimaatmars.nl