Muurschilderingen met historische treinstellen herinneren op de 2e Daalsedijk aan vroegere tijden. Op de hoek met de Meidoornstraat is nu een schildering te zien van de zogeheten Mat 46, een treinstel uit de jaren '40 dat bij Werkspoor werd gebouwd.

De muurschilderingen komen op verzoek van enkele buurtbewoners, waaronder de heren Tas en Leker, die vroeger nog bij Werkspoor hebben gewerkt. In die fabriek werden treinen gebouwd, in loodsen van de NS aan de 2e Daalsedijk werden ze later onderhouden bij onder meer dochtermaatschappij ElektroRail.

In berichtgeving van Mitros staat dat Werkspoor ook aan de 2e Daalsedijk was gevestigd, maar dat klopt niet. Werkspoorkenner en eigenaar van het Museum van Zuilen, Wim van Scharenburg, wijst er op dat het bij de 2e Daalsedijk om werkplaatsenvan de Nederlandse Spoorwegen ging. Werkspoor zelf lag grofweg tussen de Cartesiusweg en het Amsterdam-Rijnkanaal.

V.l.n.r. de buurtbewoners Bouma, Tas en Leker. Foto: Wijkbureau Noordwest

Via de gemeente en de woningcorporatie Mitros kregen de buurtbewoners de handen op elkaar voor een plan om enkele muurschilderingen te maken. Voor de eerste, die aan de Meidoornstraat, ging Robert-Jan Brink aan de gang. Hij staat beter bekend als de Verfdokter en maakte eerder met Jan is de Man de grote muurschildering aan de Loevenhoutsedijk.

Er komen later nog drie andere muurschilderingen in de buurt. Daarna volgt een officiele onthulling.