Door Jim Terlingen - Op de plek waar vorige week de doodzieke 170-jarige beuk is geveld, op de rotonde Emmalaan/Oudwijk, is vanmiddag een vervanger geplaatst. Dat is een bruine beuk van 35 jaar die 20 meter hoog is. Dat is maar één meter minder dan de oude boom was.

De nieuwe boom, afkomstig van een kweker uit het Brabantse Schijndel, kwam rond 12.00 uur aan op een dieplader. Hij werd vervolgens met een telekraan in het plantgat gehesen. De beuk weegt om en nabij 14.000 kilo. 

De beuk wordt de komende jaren door verankeringen op zijn plek gehouden, en wanneer hij voldoende geworteld is kan hij zonder deze verankeringen verder groeien.

De gemeente zaait binnenkort nieuw gras in en brengt het straatwerk op orde, maakte zij vorige week in een wijkbericht bekend.

Wethouder Kees Diepeveen laat weten dat de nieuwe beuk de komende jaren extra zorg krijgt om te aarden op zijn nieuwe plek. ““Daar zijn we eigenlijk al mee begonnen door voedingsrijke grond in het plantgat en daaromheen aan te brengen”.

Utrechtse bomen
In Utrecht staan ongeveer 160.000 gemeentelijke bomen in ruim 550 verschillende soorten.

Over wat de oudste boom van de stad is, verschillen de meningen. De ene bron noemt de Oosterse Plataan achter Maliebaan 40 (295 jaar volgens deze site) en de andere noemt de Hollandse Linde in het Utrechts Science Park/de Uithof (310 jaar volgens deze site).

Waarom dan toch zoveel aandacht voor die ene boom op de Emmalaan/Oudwijk? Het antwoord is simpel: dat was het exemplaar waaronder vele eerste kussen zijn uitgewisseld tussen geliefden, waar duizenden kinderen hebben gespeeld èn - laten we eerlijk zijn - die in de wijk stond van Utrechtse welgestelden.

Het wordt afwachten wat de status gaat worden van de nieuwe beuk.

De nieuwe boom wordt door verankeringen op zijn plek gehouden. Foto: J. Terlingen

Over bomen gesproken:
KNNV Utrecht organiseert zondag 23 februari een Winterbomen-wandeling door het Zocherpark. Verzamelen om 10.30 uur bij de twee grote taxusbomen (plantjaar 1900) bij café Ledig Erf.