Door Jim Terlingen - De muurreclames die vorig jaar door een fout werden weggestuct in een poort aan de Leidseweg, zijn daar afgelopen week weer aangebracht. In opdracht van de gemeente Utrecht heeft schilder-restaurateur Jos Peeters de historische prijslijsten opnieuw geschilderd. Hij gebruikte als basis door hem gemaakte foto's uit 1998. De restauratie is betaald door woningbouwvereniging Mitros.

Weggestuct

In juli 2020 bracht Nieuws030 de 'scoop' dat Mitros bij onderhoudswerkzaamheden de twee prijslijsten had verwijderd. Persvoorlichter Jolande Uringa verklaarde op dat moment dat de Mitros-medewerkers die verantwoordelijk waren voor de onderhoudswerkzaamheden de schilderingen "verouderd en verweerd" vonden en dat ze niet de indruk maakten origineel te zijn.

De verantwoordelijke binnen Mitros voor het planmatige onderhoud in de wijk West, Gerrie van den Berg, schrok in 2020 toen hij hoorde dat het ging om schilderingen met historische waarde. "Daar werd ik wel even ziek van in mijn buik. Ik ben meteen gaan onderzoeken of er in onze procedures iets is misgegaan. Ik vond over de poort waarin de muurreclames zichtbaar waren in de stukken geen speciale aantekening."

Schilderingen

Ruim honderd jaar lang stonden op muren aan de linker- en rechterkant in een poort naast Leidseweg 59 geschilderde lijsten met namen van brandstoffen. 

De poort leidt naar een achterterrein waar tot 1914 de Utrechter A. Th. van Vloten (1866-1952) een magazijn had van zijn brandstoffenhandel. Zijn bedrijf, dat daarna helemaal gevestigd was op Croeselaan 7-9, ging later op in de Algemene Brandstoffenhandel Utrecht (ABU).

Reclame uit 1913

2020. De poort, links naast Leidseweg 59, met de witgestucte muren. Foto: Jim Terlingen

Restauratie

Jos Peeters is ruim twee weken bezig geweest met het aanbrengen van de muurschilderingen. Daarin koos hij soms zijn eigen lijn. "Ik heb natuurlijk heel nauwkeurig recht proberen te doen aan wat daar tot vorig jaar te zien was, maar op details dragen de schilderingen nu wel mijn handtekening, ja."

"Van niet alle delen had ik namelijk een oude foto. En ik zag er geen heil in om bijvoorbeeld oneffenheden in het origineel precies zo over te nemen. Maar dat is helemaal niet erg. Ik zie mezelf als de volgende schilder in de rij."

"Ik heb in 1998 ook aan deze muurreclames gewerkt. Ik herinner me dat mijn vader, die veel van typografie wist, me toen hielp. Maar wat mijn werk nu, 23 jaar later, écht anders maakt? Ik maak op basis van mijn ervaring tegenwoordig andere keuzes. Ik heb nu bijvoorbeeld gekozen voor een 'ademende' beschermende laag en voor het laten glimmen van de zwarte letters."

Het glimmen van de zwarte letters is mooi te zien op deze prijslijst. Foto: JT

De werkgroep Directe Voorzieningen van de gemeente Utrecht, die probeert de Utrechtse historie levend te houden in het straatbeeld, zorgde er eind vorige eeuw voor dat de reclames in de poort werden gerestaureerd. In hun boekje Historische Muurreclames Utrecht uit 2007 komen deze muurschilderingen voor. 

Eén van de twee muren, juli 2021. Foto: JT.