Door Jim Terlingen - Het is het derde muurgedicht dat in deze maand is onthuld in onze stad. Eerder verschenen er mooie teksten op een muur aan de Bleekstraat en Korte Lauwerstraat. Maar met deze, die sinds vandaag op een muur aan de Abstederdijk prijkt, is iets bijzonders aan de hand: hij hoort precies daar en nergens anders.

In het gedicht 'Abstederdijk' lijkt de voormalige stadsdichter Ingmar Heytze aan het woord te zijn. Vanaf de muur spreekt hij tegen degene die vanaf het westen de straat in komt. Een soort welkom, waarbij mooie en ontroererende woorden worden gesproken over deze straat en haar bewoners. De 'mij', die zo opvallend in de laatste regel staat, hint echter ook naar een buurtbewoner die er niet meer is. Een prachtig gedicht. 

Abstederdijk

Je zult hier maar wonen, onder elkaar,
aan een dijk van zoveel eeuwen, 
minstroom, oude landerijen.

Alles stroomt hier langs, behalve wij, 
wij blijven hier en zorgen voor elkaar, 
verbonden als buren, of beter: als vrienden.

Wie leeft beweegt en gaat voorbij, maar 
nu je hier staat en dit leest, zweeft er 
een glimlach door de straat.  

Die is van mij. 

Ingmar Heytze leest zijn muurgedicht. Foto: J. Terlingen

Heytze schreef het in opdracht van een clubje actieve buurtbewoners. Eén van hen is Vanessa Deen (39), bewoonster van de Abstederdijk. "De aanleiding voor de vraag aan Ingmar om een gedicht te maken over onze straat, is het onverwachte overlijden in 2015 van onze sociale straatgenoot Mirjam van Bommel (53). Zij zat altijd vol met ideeën om mensen met elkaar in contact te brengen in de buurt. Zo wilden Mirjam en ik altijd nog eens een verhalenwedstrijd organiseren."

"Na haar dood kwam een vriend van Mirjam op het idee om een gedicht te laten maken dat geinspireerd is op de Abstederdijk en op die verbindingswens van Mirjam. Kort daarna zijn we met een grotere groep buurtbewoners bij elkaar gaan zitten en kwam het idee op om het dan prominent in onze straat te tonen." 

Vanmiddag onthulde Anke Klein, de kersverse wethouder voor de wijk Oost, samen met mevrouw van Bommel, de moeder van Mirjam, het gedicht dat op een zijmuur van de voormalige Catherinaschool (Abstederdijk 28). 

Het is in Utrecht de vierde buitenluchtmuur die is verrijkt met dichtregels van de in 1970 geboren Heytze. Eerder verschenen bij Heycopstraat 40, Oudegracht aan de Werf 36 en de Strosteeg al muurgedichten van de Utrechter.

Heytzes woorden zijn op de muur geschilderd door de in onze stad eveneens zeer bekende kunstschilder Jos Peeters. Hij deed dat in opdracht van de gemeentelijke werkgroep Directe Voorzieningen, die verantwoordelijk is voor veel muurschilderingen in de stad. In 2017 maakte Peeters vlakbij nog deze mooie muurschildering langs de Oosterspoorbaan.

Jos Peeters aan het werk met het gedicht, mei 2018 (Foto: Jim Terlingen)