Om elf uur vrijdagochtend ging de nieuwe Moreelsebrug open voor fietsers en voetgangers. "Waar is het feestje?", vraagt een mevrouw aan de kant van het Moreelsepark. Pech, de openingshandeling was een uurtje eerder midden op de brug voor genodigden van ProRail, Rabobank en gemeente.

Er waren enkele tientallen nieuwsgierigen die teleurgesteld reageerden toen ze om 11 uur bij de brug kwamen aanzetten. "Ik had verwacht dat er wel wat ballonnen de hoogte in zouden gaan", zegt Marcel van Dongen. "Zo'n belangrijke opening is toch voor iedereen? We hebben jaren naar deze brug uitgekeken."

Kinderen van de basssichool Puntenburg waren wel uitgenodigd, die mochten wethouder Everhardt en Prorail-directeur Cees de Vries helpen bij het opbouwen van een uit blokken bestaande zin: Moreelsebrug open.

Kinderen van de basisschool Puntenburg met wethouder Everhardt (links), Proraildirecteur De Vries en Rabodirecteur Jansen. Foto: Ton van den Berg

Ook aanwezig bij de opening was Karin Janssen, directeur Facilities Rabobank. Bij die bank begon de brug al jaren geleden toen de Rabo een groot geldbedrag beschikbaar stelde om iets te doen aan de omgeving van het toen nieuw opgeleverde bankgebouw aan de Croeselaan. Dat cadeautje werd de Rabobrug (waar de gemeente en ProRail ook geld in hebben gestoken), een verbinding tussen Croeselaan en Mariaplaats. De werktitel veranderde later - na een oproep van de gemeente om een naam voor de brug te verzinnen - in Moreelsebrug.

De verbindiging, gebouwd onder leiding van ProRail, is er gekomen, een mooi ontwerp met zelfs bomen langs de voet- en fietspaden. De eerste gebruikers die de aanlandingen testten waren er zeer over te spreken, dat het goed te doen is. Er zijn ook liften voor degenen die niet de trappen willen nemen.

Trappen naar het Centraal Station zijn er niet. Dat is lange tijd tegengehouden door de eigenaar van Hoog Catharijne. Een van de directeuren maakte vrijdagochtend na elf uur ook even een wandeling over de brug. Op de nonchalante vraag aan hem of die trappen er nu kunnen komen, reageerde hij vrolijk: "Die brug is toch mooi zo."

Een van de eerste gebruikers van de nieuwe Moreelsebrug kan wel lachen om de klim. Foto: Ton van den Berg

Ook oud-wethouder Isabella (PvdA) kwam de brug even testen. Foto: Ton van den Berg