Om de Utrechtse emmer kan geen mens meer heen. Een metershoog exemplaar staat nu voor de entree tot de Stadskamer bij Hoog Catharijne. De bierboot van de gemeente bracht het gevaarte via de singel naar deze locatie.

Eerder deze week vonden Utrechters op diverse plekken in de binnenstad, meestal dicht bij de singel, lege emmers in de kleuren rood en wit van het stadswapen. Een papiertje, ondertekend door 'Maarten', verwees daarbij naar een evenement komende zaterdag 12 september dat via internet vanaf 13.00 uur te volgen is.

Aankondiging van de livestream.

Inmiddels is duidelijk dat de emmers en de metershoge versie, onderdeel uitmaken van een activiteit rond de opening van de singel die na circa 50 jaar weer in ere is hersteld. Pontons in de stadsbuitengracht, de eigenlijke naam van de singel, belemmeren nu nog de doorvaart onder Hoog Catharijne door en daardoor is de vaarroute nog niet officieel rond te noemen. Volgens de gemeente kunnen bootjes zaterdag vanaf 14.00 uur de route onder Hoog Catharijne door nemen.

De coronapandemie zorgt ervoor dat Utrecht komende zaterdag een groot festijn misloopt. De gemeente had in samenwerking met diverse partners (zoals Hoog Catharijne) een groot aantal activiteiten gepland, maar die zijn nu verplaatst naar volgend jaar.

Hoe de opening van het rondje singel er gaat uitzien is nog onbekend maar dat iedereen het kan volgen via internet staat vast. 

De bierboot vervoert de metershoge emmer. Foto: Ton van den Berg

 De Utrechtse emmer balanceert boven de singel bij TivoliVredenburg. Foto: Ton van den Berg