Ton van den Berg - Afgelopen week stond Youp van 't Hek op 't podium van de Stadsschouwburg en vroeg zich hardop af hoe het stond met het stappen in Utrecht: "Is er nog een Dikke Dries en een Bu?" Niet veel mensen zullen dat 'Bu' begrepen hebben, maar de goede (oudere) verstaanders wisten dat het ging om Bu Cats, die tot 2003 eigenaar was van café De Wittevrouwenpoort (en dat is nu café Tilt).

Vandaag maakte het AD/UN bekend dat Joop 'Bu' Cats is overleden, hij werd 80 jaar oud. Eerder dit jaar bezocht ik hem om het boek Verdwenen Horeca te brengen waarin het verhaal van De Wittevrouwenpoort is opgetekend, een verhaal dat eerder ook op deze website stond: klikhier

Een verhaal waar hij blij mee was en ook een waaruit blijkt dat de hij met zijn zaak een van de laatste horecamensen was die door hun aanwezigheid een legendarische indruk achterlieten.

Terug naar Youp van 't Hek, die kwam wel eens in het café van Bu aan het begin van de Wittevrouwenstraat, samen met zijn broer Tom van 't Hek toen die een bekende hockeyer was bij Kampong. Toen de wereldkampioenschappen hockey in Utrecht plaatsvonden was De Wittevrouwenpoort een centrale plek voor feesten en partijen met het Nederlandse team dat wereldkampioen werd.

Hans van Echtelt die voor deze website over FC Utrecht schrijft, herinnert zich het café van Cats uit de tijd dat het Utrechts Nieuwsblad er om de hoek nog een redactie had en waar hij ook werkte: "We kwamen met regelmaat bij Fred Besselse van de Potdeksel en de sportredactie van het UN ging op maandagavond na het maken van het amateur-journaal altijd even bijtanken bij Roel Woltjes in de Lucasbar en op zondagavond na de nachtdienst naar de Wittevrouwenpoort waar Bu onze gastheer was, zijn vader, Schele Cats, was toen al overleden." 

"In de keuken bij Bu werden dan steevast hamburgers voor ons gebakken. Hij was ook gastheer op vrijdagmiddag wanneer de declaraties werden uitgereikt aan UN’ers en prompt weer in consumpties werden omgezet. Ik was daar nooit bij maar legendarische journalisten als Pieter van der Vliet, Dirk de Moor en andere grootverbruikers wel."

"Ik weet ook nog wel dat Kampong daar kind aan huis was en ook de waterpolo'ers van UZSC beschouwden deze zaak als ’thuishaven’."

"Voor ons waren de drie kroegen in dezelfde hoek een belangrijk stuk van ons journalistieke leven", zegt Van Echtelt. "Maar het is lang geleden: Fred Besselse van de Potdeksel en Roel Woltjes van de Lucasbar waren al overleden. Nu heeft Bu ons ook verlaten en rest ons de herinneringen."