In deze rubriek ziet u steeds een recente Utrechtse kiek (en soms meerdere).

Wanneer: donderdag 8 december 2022, 14.45 uur

Wat: de onthulling van een nieuwe muurschildering in Zuilen.

Waar: Ludgerushof

Utrecht is weer een nieuwe muurschildering rijker. In oktober legde kunstschilder Jos Peeters de laatste hand aan een huizenhoog tafereel met allerlei anekdotes over het rijke roomse verleden in Zuilen. Omdat de muurschildering vanaf dat moment al te zien is, was vandaag van een ‘onthulling’ door wethouder Eva Oosters geen sprake, maar wel van een 'inwijding’: een woord dat knipoogt naar het onderwerp van het kunstwerk.

Groot complex van roomse gebouwen

De schildering is een initiatief van woningcorporatie Portaal, het Museum van Zuilen en de Werkgroep Directe Voorzieningen van de gemeente Utrecht. De locatie van de muurschildering is niet toevallig: het is de plek waar in de periode vanaf de jaren 1920 een groot complex van rooms-katholieke gebouwen verrees: de Sint-Ludgeruskerk, het naar pastoor Schilte genoemde parochiehuis, enkele scholen, een zusterklooster en een wijkgebouw van de Kruisvereniging. De meeste van deze gebouwen bestaan inmiddels niet meer, maar die van het zusterklooster Cenaekel nog wel. De zusters die daar wonen, ook bekend als de Roze Zusters, kijken uit op de muurschildering.

Door: Ton van den Berg

Zusters van het klooster Cenakel volgen de 'inwijding' van de muurschildering vanachter glas. Foto: Ton van den Berg

Wethouder Eva Oosters, Wim van Scharenburg (Museum van Zuilen) en Reijnder Jan Spits (manager Volkshuisvesting van Portaal)