In deze rubriek ziet u steeds een recent gemaakte Utrechtse foto (en soms meerdere).

Wanneer: dinsdag 2 november, 20.33 uur

Wat? ‘Utrecht Lumen' of 'Ontdek de stad in het donker' is de nieuwe stadstour die de VVV en Utrecht-Marketing promoten. Een nieuwe tour voor iets wat al langer bestaat. De samenstellers hebben een groot aantal licht- en kunstprojecten bijeen gebracht om die zo weer onder de aandacht van het publiek te brengen. En dat is leuk, want je wordt verrast door het groot aantal mooie lichtkunst dat Utrecht heeft en waar je soms zo maar aan voorbij loopt, zoals de verlichte boogburggen over de Oudegracht en 't Tunneltje bij de Ganzenmarkt.

Diverse lichtkunst dateert zelfs nog uit 1991 toen het Centraal Museum het project ‘Nachtregels-Night Lines' tot uitvoering bracht. De 'lichtreclames' in de Korte Smeestraat herinneren daar nog aan. Dit 'Evening Time is Reading Time' is zo'n kunstwerk dat heel gewoon bij de stad is gaan horen. Net als de ufo op de Inktpot aan het Moreelsepark, een overblijfsel van het project Panorama 2000.

Van het project Trajectum Lumen uit 2010 zijn ook nog diverse kunstwerken terug te vinden, met als heel bijzondere die in en rond de Janskerk waar zowel binnen als buiten een wisselwerking met licht plaatsvindt. 

Ook nieuwe lichtkunst is in de tour opgenomen zoals de dichtregels van Ingmar Heytze op een zorgcentrum aan de Beneluxlaan. 

Ga vooral zelf eens kijken. De nieuwe folder is verkrijgbaar bij het VVV op het Domplein of kijk op de website ontdek-utrecht.nl.

Door: Ton van den Berg

Wethouder Klaas Verschuure (D66) in het licht bij de Janskerk. Foto: Ton van den Berg