Deze kiek is gemaakt op: zondag 3 december 2023, 9:10 uur 

Door: Dik Binnendijk

Waar? Augustinuskerk, Oudegracht 69

Want: Na zeven jaar restauratie heeft vanochtend om 9:30 uur in de St. Augustinuskerk de allereerste mis plaatsgevonden: een eucharistieviering op de eerste zondag van de advent. In 2016 werd de nu 183 jaar oude kerk gesloten nadat er een groot stuk gipsen ornament - een rozet - van het plafond naar beneden stortte. Er werd niemand geraakt.  

Behalve het restaureren van het plafond en het daarop vastzetten van alle ornamenten (met in totaal zo’n 24.000 schroeven) werden ook allerlei andere mankementen in kerk ontdekt. Er waren verschillende lekkages, scheuren in de muur, houtworm in de vloeren en kerkbanken en een aantal zwakke vloerbalken. 

Verder moest er een goede verwarming in de kerk komen en nieuwe toiletten. Bovendien had ook het orgel een flinke opknapbeurt nodig, evenals de kerkklokken. De restauratie heeft zo’n 2,5 miljoen euro gekost. De kerk zelf is nu klaar op het orgel na. Met renovatie van de bijgebouwen is men nog volop bezig. 

De verwachting is dat de restauratie van de St. Augustinus en de bijgebouwen in het najaar 2024 volledig is afgerond. Dan zal pas de officiële, plechtige heropening plaatsvinden door de kardinaal. 

Deze zondag is de kerk de hele dag open voor publiek van 11-16 uur. 

(DB)

St. Augustinuskerk. Foto: DB

Zie ook:

Restauratie plafond Augustinuskerk (maart 2022)
Kerkelijke naweeën van 2022 (januari 2023)