Door Jim Terlingen - Historicus Jan Terlingen (96) is in de nacht van donderdag op vrijdag 12 februari in zijn stad Utrecht overleden. Terlingen kreeg veel lof voor de samen met zijn partner Joris Engelbregt gemaakte maquettes van kerken, abdijen en kloosters. 

Jan (J.B.A.) Terlingen (1924) publiceerde met Engelbregt - op dit moment 93 jaar oud - de boeken Utrecht Europese Kerkenstad, De Dom van Utrecht: symboliek in steen en Herbouwd verleden - De laatste abdijkerk van Cluny. In museum Catharijneconvent is een aantal van hun Utrechtse maquettes in de vaste opstelling te zien. 

In 1971 begonnen Jan en Joris hun levenswerk. Jan rekende alle maten uit en Joris deed het figuurzagen, vijlen en lijmen. Alles gebeurde met de hand in de fietsenbox van hun flat aan de Eisenhowerlaan.

Binnen de historische wereld in onze stad dwongen ze veel respect af door hun authentieke aanpak. Daardoor zijn vele ontdekkingen gedaan omtrent de bouw van (Utrechtse) kerken. 

Jan Terlingen studeerde analytische chemie en biochemie aan de Universiteit Utrecht, specialiseerde zich in Rotterdam in de klinische chemie en was van 1965 tot 1985 bij het RIVM in Bilthoven wetenschappelijk hoofdambtenaar en plaatsvervangend hoofd van het Laboratorium voor Klinische Chemie. 

In het Utrechts Archief staat hun maquette van de verdwenen Paulusabdij  (foto: Wikipedia)

Tot slot een persooonlijke noot. Jan was een neef van mijn opa Jul. Toen ik me tien jaar geleden ging verdiepen in het leven van mijn grootvader, leerde ik Jan en Joris kennen. Deze lieve mannen leefden tot enkele weken geleden zelfstandig in hun flat, waar ik met een zekere regelmaat kwam. Ik schreef in 2018 al eens over hen. Een ongelukje zette onlangs helaas het einde in van het leven van Jan. Ik wens Joris, die zestig jaar samen was met zijn man, heel erg veel sterkte met het enorm grote verlies.

  
Zie ook: Duic (2016) en AD/UN (2016).