Hans Kosterman, de zanger van de legendarische Utrechtse popband Braak, is deze week overleden. In 2013 werd hij getroffen door een hersenbloeding.

Kosterman was de zanger van Braak, de band die Nederlandstalige ge-engageerde muziek speelde. Hij sloot aan bij de band die in de jaren zeventig was ontstaan als begeleidingsband van Lenny Kuhr en bestond uit Simon Been, René Brom, Theo Mackaay en Dolf Koch.

Onder het motto "Beter Nederlands dan tweedehands rock" ging de band in het Nederlands spelen, schrijven en zingen. Hans Kosterman en Cherry Wijdenbosch werden aangetrokken om de vocale registers te verwijden.

De band viel in 1981 uiteen: Been, Wijdenbosch (beiden gaan door als duo "Cherry", scoren in 1982 met "Vang me" en 1983 met "Dame uit Suriname", Swinkels en Brom stapten op; Mackaay, Kosterman en Koch trokken Bart Houwink en Jan van de Berg aan en gingen verder onder de naam "Braak". Daarmee werden nog enkele elpees gemaakt.

In 2005 waren er nog enkele reunieconcerten en werd de elpee Suite voor een Hypochonder opnieuw uitgebracht. Ook in 2012 trad Braak nog eens op in Stairway to Heaven.

Kosterman was vanaf 1990 als jurist verbonden aan kunstenaarsbond FNV KIEM, en vervulde bestuursfuncties bij Sena, NORMA, Buma/Stemra, PALM en Stichting de Thuiskopie. Als bestuurslid bij Buma/Stemra liet hij veel van zich horen.

Er is een prijs vernoemd naar Hans Kosterman. Daarbij gaat het om de voormalige Gouden Notenkraker, een prijs die, wanneer daar aanleiding toe is, wordt toegekend aan personen die zich op onderscheidende wijze hebben ingezet voor de bescherming van het naburige recht inzake die van artiesten. Hij kreeg de laatste Notenkraker, die werd uitgevoerd als Platina Notenkraker, vorig jaar zelf.

Op facebook schrijft Henk Temming (Goede Doel): Hans Kosterman, muzikant/zanger, tekstschrijver, componist én jurist is overleden. Hans zette zich vanuit diverse functies in voor de belangen van auteurs en muzikanten. Enorm aardig mens. Ik ben Hans over een periode van ruim veertig jaar regelmatig tegengekomen. Samen gepraat en gevoetbald. Hij zat in Braak, ik in Het Goede Doel (Utrecht!). Veel respect voor zijn vele mooie liedjes. Mijn favoriet: Onder mijn niveau. ("Onder mijn niveau kan ik niet functioneren"). Het niveau was in alle opzichten hoog. Rust zacht lieve Hans.

En Guus Willemse (Solution) schrijft op facebook: Ik speelde in diverse bandjes met Hans, beginnend in de jaren 60 met 'Mailbag'. Een gedreven muzikant maar ook een gedreven mens en heeft zich levenslang als jurist voor muzikanten ingezet. Zag hem enige maanden geleden nog in het verpleeghuis: geweldig mens onder droeve omstandigheden. Rust zacht jongen!

Hans Kosterman is vader van Stijn Kosterman die als spraakmakende rapper beter bekend is als ‘Steen'.

(Bronnen Wikipedia en Buma Stemra)