Willem Zwaard woont al heel lang in Abcoude, maar hij werkte zijn halve leven in Utrecht. Eerst bij de SHV en later bij de Jaarbeurs verzorgde hij de public-relations. En zoals zovelen het overkomt ging hij in die tijd lijden aan Dommeritis, dat is verliefd worden op de Utrechtse icoon de Domtoren.

Met zijn tekentalent maakte Zwaard in de jaren ‘70 al ‘grappige’ tekeningen van de Domtoren. Hij was toen lid van de Juniorkamer die als goed doel zich probeerde in te zetten voor herbouw van het middenschip van de Domkerk. Een vrijwel onmogelijk doel, maar Zwaard zette het aan het tekenen.

“Die tekeningen heb ik vorig jaar weer teruggevonden en ik was meteen verkocht. Ik ben weer aan het tekenen geslagen en met woordspelingen rond het woord Dom naar leuke invallen gezocht. Ik heb er meer dan tachtig gemaakt en ze in een boekje bij elkaar gebracht.”

Tot zijn vreugde was burgemeester Sharon Dijksma donderdag bereid het eerste boekje, dat de naam Rondomdedom kreeg, in ontvangst te nemen. Die zei in een reactie dat ze het ook heel leuk boekje voor haar kinderen vindt.

De boekjes Rondomdedom worden in eigen beheer uitgebracht. Ze zijn te koop bij Fem Fotoshop op de Amsterdamsestraatweg 287 en later ook bij de VVV op het Domplein.

Ook Cor Jansen van Marketing Utrecht kreeg een exemplaar van Rondomdedom.