Door Vincent Oldenborg - De Utrechtse gemeenteraad heeft met ruime meerderheid besloten om voor 49 miljoen een parkeergarage voor ongeveer 800 auto’s onder het Jaarbeursplein te laten bouwen.

De op verzoek van GroenLinks uitgevoerde second opinion heeft, zoals te verwachten was, geen verandering gebracht in de oorspronkelijke plannen. Ook de suggestie uit die second-opinion om niet verder te gaan dan 500 parkeerplaatsen, kreeg geen steun van de raadsmeerderheid.

Met name voor coalitiegenoten GroenLinks en de SP was het een besluit wat hen pijn deed, zoals betoogd werd door Van Corler en Schipper. Eerder gemaakte afspraken, voortgang van de plannen rond de toekomstige bebouwing van het plein en waarschijnlijk coalitie-eenheid gaven de doorslag.

Voor de PvdA was de rolwisseling van coalitie naar oppositie blijkbaar een reden om van standpunt te wijzigen. Zij stemden voor het eerst in 15 jaar tegen een belangrijk besluit betreffende het Stationsgebied. Het beroep van PvdD op Groenlinks en SP om de belangen van luchtkwaliteit en daarmee van de gezondheid van de Utrechters te laten prevaleren was, in ieder geval deze keer, aan dovemansoren gericht.

Eerder in Nieuws030: Parkeren, het blijft een worsteling klikhier