De anti-islamorganisatie Pegida mag alleen zondag een demonstratie houden in het Hogelandsepark. Dat heeft burgemeester Van Zanen beslist nadat een verzoek was binnengekomen om ook op zaterdag te demonstreren.

Omdat zaterdag, ook in het Hogelandsepark, een demonstratie plaatsvindt van Utrecht Bekent Kleur (een samenwerking van enkele politieke partijen die vluchtelingen welkom heten) vinden burgemeester, politie en justitie het geen goed idee als Pegida daar een tegengeluid wil laten horen.

De burgemeester is bang voor 'wanordelijkheden' omdat de twee groepen inhoudelijk lijnrecht tegenover elkaar staan. Van Zanen: "Het recht op demonstratie is geen recht op confrontatie, dat geldt voor alle partijen."

Een demonstratie van Pegida onlangs op het Vredenburg lokte toen een tegendemonstratie uit van de Internationale Socialisten die wel tegelijkertijd werd gehouden, maar op een andere locatie. Ondanks die scheiding zochten de deelnemers aan de tegendemonstratie toen de Pegida-bijeenkomst op en moest de ME eraan te pas komen om een confrontatie tussen beide groepen te voorkomen. 

Rookbommetjes tijdens de demonstratie op het Vredenburg in oktober. Foto: Z. Eijzenbach

Pegida kan en mag nog steeds op zondag demonstreren, maar mag van de burgemeester beslist geen optocht houden van of naar het Hogelandsepark. De gemeente stelt bussen beschikbaar om de demonstranten naar het park te vervoeren. Een woordvoerder van Pegida zegt tegen het AD/UN daar geen gebruik van te willen maken.

'Utrecht bekent kleur' laat z'n stem horen op zaterdag 7 november van 13.00 tot 16.00 uur. Pegida op zondag 8 november van 14.00 tot 17.00 uur.