De rubriek Welvaart Utrecht over de opkomst van de stad in de afgelopen vijftig jaar, iedere maandag, woensdag en vrijdag in Nieuws030. Vandaag deel 62.

Louis Engelman - De financiële ellende van TivoliVredenburg liet andere cultuurbrengers niet ongemoeid. Zo kwam er een brandbrief richting stadsbestuur van de Leidsche Rijn Connectie, een netwerk van 18 samenwerkende kunst- en cultuurorganisaties in het nieuwe stadsdeel. Zij constateerden dat Leidsche Rijn nog steeds verstoken was gebleven van de beloofde grote ‘cultuurtrekker’ en dat een bezuiniging op de huidige voorzieningen rampzalig zou zijn.

Deze cultuurtrekker zou aanvankelijk op het Berlijnplein moeten worden gerealiseerd. De gemeente had daarvoor 3,65 miljoen euro gereserveerd, maar kwam later tot de conclusie dat de exploitatie problematisch zou worden. Daarop werd besloten om te onderzoeken of ‘culturele ondernemers’ het stokje zouden kunnen overnemen. Over het hoe en wat is echter nog veel onduidelijkheid.

Het uitblijven van de ‘cultuurtrekker’ lijkt nu – in elk geval tijdelijk -  in het voordeel te werken van de Metaal Kathedraal en stadserf Rood/Noot. De adviescommissie adviseerde ook voor deze twee de subsidie te stoppen, maar de raad wilde de gelden voor de ‘cultuurtrekker’ voorlopig aan hen toekennen. Of dit uitstel ook afstel zal betekenen moet de toekomst uitwijzen.

Dat er in het nieuwe stadsdeel behoefte is aan culturele uitingen bewees het theater Podium de Hoge Woerd. Een half jaar na de opening daarvan mocht dit cultuurcentrum al in februari van dit jaar de tienduizendste bezoeker verwelkomen, een half jaar eerder van verwacht. Onderzoek wees bovendien uit dat het merendeel van de bezoekers uit de directe omgeving afkomstig is.

Castellum en Podium Hoge Woerd. Foto: Nieuws030

Nu vormen cultuur en financiën wel vaker een slecht huwelijk. Zo raakte het Utrechts Centrum voor de Kunsten (UCK) in grote problemen nadat de gemeentelijke subsidie flink was teruggeschroefd. Het UCK verzorgt kunstzinnige cursussen en projecten op scholen.

Maar het centrum moest eind 2015 toch weer worden ‘bijgespijkerd’ met een eenmalige subsidie van 820.000 euro om te kunnen overleven. Het merendeel van dit geld (590.000 euro) was nodig om het UCK op het Domplein voor de komende jaren voldoende financieel weerstandsvermogen te geven. Financiële problemen genoeg dus.

Niettemin vind ik zelf dat Utrecht bruist van de kunstzinnige activiteiten. Kijk alleen maar eens naar het jaarprogramma met de honderden evenementen en festivals in de stad.

Ook kunstkenner Jaap Röell is daar gelukkig mee. ‘Het Festival Oude Muziek is beroemd in de hele wereld. Dat is fantastisch. Niet alleen omdat zoveel mensen voor de muziek komen, maar ook omdat ze die kunnen beluisteren in kleine zalen en kerken waar ze anders nooit zouden komen.’ Hetzelfde geldt, vindt hij, voor het Filmfestival. Door die kleine zalen raken de mensen geïnspireerd.’

Volgende deel: ‘Conservatorium moet zich meer laten zien’