Het is dit jaar 75 jaar geleden dat ook Nederland in de Tweede Wereldoorlog werd betrokken en is het 70 jaar geleden dat in mei 1945 ons land werd bevrijd. Nieuws030 besteedt tot en met mei veel aandacht aan 'Utrecht 1940 - 1945' met veel persoonlijke Utrechtse portretten. Dit keer: Sijmen Kuipers

Op 7 mei 1945 keerde Sijmen Kuipers (Sneek 1908 - Utrecht 1996) terug bij het Stadhuis, hij was ondergedoken geweest nadat hij eerder in de oorlog als politieagent ontslagen was voor 'deutschfeindlichkeit' (hij weigerde opdrachten uit te voeren voor de Duitse bezetter). 

Op de dag dat Utrecht bevrijd werd kwam ook Kuipers naar het stadhuis om met anderen uit de illegaliteit daar te worden ontvangen. Op de foto (klik er op om een nog betere versie te zien) is Kuipers te zien vlak bij de entree van het stadhuis op het bordes, hij is de man naast de politieagent (hij draagt een lange jas en heeft een hoed op).

De auto die tussen de mensenmassa voor het stadhuis staat is die van het regiment van de Engelse Polar Bears dat op 7 mei Utrecht binnentrok gevolgd later door Canadese soldaten.

Volgens zijn zoon Jan Kuipers is zijn vader Sijmen na het ontslag ondergedoken geweest bij onder andere familie in Drenthe. 

In het familiefotoboek staat onder de foto het bijschrift: Terugkeer uit de illegaliteit.
Sijmen Kuipers ging weer werken bij de poltiie en werkte zich op tot adjudant. Hij ging met pensioen in 1968.

Volg deze serie ook op de facebookpagina Utrecht 1940-1945