Het tijdschrift Oud-Utrecht (een uitgave van de Vereniging Oud-Utrecht) heeft een special gemaakt over het beeld van Utrecht, door foto's, schilderijen en films. Hieronder de inleiding van de special die in diverse boekhandels verkrijgbaar is onder de titel 'Utrecht verbeeld'.

Utrecht is nationaal en internationaal 'in'. De ene na de andere reisgids en tal van buitenlandse kranten en internetsites vertellen de lezer dat deze tegelijkertijd oude én hippe stad een bezoek meer dan waard is.

Om de lezer daarvan te overtuigen, laten ze de woorden vergezeld gaan van beelden die de historische pracht en de hedendaagse dynamiek van de stad illustreren. De Domtoren, de grachten, de architectuur van De Uithof, Nijntje, het Rietveldhuis, de volle terrassen, de lezer kan de lijst van iconische beelden zelf aanvullen.

Al die beelden geven ons niet alleen informatie over wat er in stad en provincie te zien is, ze laten ons ook zien hoe Utrecht bekeken wordt door de makers van die beelden. De ruim 785.000 (!) foto's met het trefwoord Utrecht op de fotosite Flickr bieden daarvoor prachtig, maar door hun aantal ontmoedigend onderzoeksmateriaal.

Wie een indruk wil krijgen van het toenemende belang van het beeld in relatie tot Utrecht, hoeft alleen maar oudere jaargangen van dit tijdschrift te leggen naast die van de laatste tien jaar. Niet alleen is er meer oog voor de aantrekkelijkheid van beelden, maar ook voor de historische en informatieve waarde ervan. Ook voor historisch materiaal geldt vaak dat één goede illustratie meer vertelt dan duizend woorden.

Gezicht op de Willem Arntzkade in 1930. Tekening: Karel Roelantz

In dit themanummer staat het beeld van Utrecht centraal en dan vooral de manier waarop stad en provincie inspiratiebron waren en zijn voor schilders, fotografen, filmmakers en schrijvers. De sfeer en schoonheid van stad en provincie hebben menig kunstenaar aangezet tot prachtige creaties. De schrijvers vormen een aparte categorie, omdat zij met woorden beelden moeten oproepen.

Tegelijkertijd geeft ze dat de grootste vrijheid om hun eigen selectie te maken en het beeld van Utrecht naar eigen hand te zetten. We nodigen de lezer van harte uit met al dit mooie materiaal zijn of haar eigen beeld van Utrecht te vormen of bij te stellen.

Redactie Oud Utrecht.

Sluisje in de Oude Rijn bij De Meern in 1925. Foto: G.J. Lauwers