Ir. Henk Dam wordt 100 jaar in 2021, hij werkte als stadsarchitect tussen 1950 en 1982 voor de dienst Openbare Werken van de gemeente Utrecht. In de serie Memoires van een stadsarchitect hierbij zijn herinneringen aan die periode.

14 a - DIVERSE BRUGGEN

Na enige tijd merkte ik dat de nieuw gebouwde bruggen in de stad een erg oubollig en traditioneel karakter hadden. In overleg met de chef van de afdeling Waterbouw heb ik het voor elkaar gekregen om de uiterlijke vormgeving bij onze afdeling onder te brengen.

Wel heb ik later gemerkt dat een technisch hoofdambtenaar van de afd. Waterbouw die dat voorheen deed, hierover in zijn wiek geschoten was. In mijn visie was dat niet mijn probleem maar dat van zijn chef.

Tot de belangrijkste bruggen die wij ontworpen hebben behoren de bruggen over de Vaartse Rijn, de brug over het Merwedekanaal (Balijelaan) en de brug over de Vecht naar de wijk Overvecht.

Ook zijn diverse betonbruggen over minder belangrijke watergangen door onze afdeling ontworpen. Het uiterlijk van de bruggen is sterk verbeterd ten opzichte van de oudere.