Sportjournalist Ton de Ruiter legt sportieve hedendaagse verbanden met het verleden over toen en nu, dit keer over FC Utrecht en het spelen tegen amateurs.

Speelt FC Utrecht acht keer tegen de amateurs van VVSB, de Voetbal Vereniging Sint Bavo uit Noordwijkerhout, dan stapt het zeven keer als winnaar van het veld. De achtste keer is de ploeg slachtoffer van onderschatting, van een niet te passeren doelman of van heel veel pech.

De kans van één op acht is gebaseerd op de bekerresultaten in het verleden. Op 3 maart speelt FC Utrecht in de KNVB-beker voor de 23e keer tegen een amateurclub. 19 keer doen de betaalde manschappen hetgeen je van ze mag verwachten: winnen. Drie keer in de 45-jarige geschiedenis van de club laten de broodvoetballers zich verrassen door de stagiaire van een winkelbedrijf en een verkoper van tegels.

Die 19 overwinningen komen lang niet altijd eenvoudig tot stand. In 2013 is een verlenging noodzakelijk in de derde bekerronde tegen Kozakken Boys. Bij het begin van het seizoen faalt FC Utrecht in de voorronde van de Europa League tegen de ambtenaren en huisschilders van het  Luxemburgse FC Differdange. In Werkendam kan eind oktober een tweede afknapper maar net voorkomen worden door een winnend doelpunt van Jens Toornstra in de vierde minuut van het extraatje.

In het seizoen 1994-1995 ontsnapt de ploeg van Leo van Veen aan de Thorbeckelaan tegen stadgenoot Holland: 2-3. Edwin Gorter met twee doelpunten en Jean-Paul de Jong voorkomen  een debacle. Drie jaar later is de amateurclub Katwijk in stadion Galgenwaard te gast. Het wordt 5-4. Rob Witschge (3x), Michael Mols en Dries Boussatta voorkomen dan de afgang.   

Twee keer gaat het gemakkelijk en worden de dubbele cijfers gehaald. Uit tegen DOS Kampen in 1989 wordt het 1-10 met vijf treffers van Erik Willaarts. In 2005 wordt het aan de Amsterdamsestraatweg tegen Elinkwijk 0-10. De wedstrijd wordt gespeeld op 9 augustus. De profs zijn een maand in training, de amateurs komen net van het strand.

Op weg naar de eerste eindzege in de beker (1985) worden twee amateurclubs verslagen. In de eerste ronde het Tilburgse Longa (6-1) en in de tweede ronde Zwolse Boys (4-0). Longa is ook in 1990 tegenstander van FC Utrecht. Cees Loffeld is kort daarvoor weggestuurd als hoofdtrainer en technisch directeur Hans Ooft zit op de bank. Het is een eenmalig optreden dat winnend wordt afgesloten (2-0).

Eenmalig is ook het optreden van Willem van Hanegem in 1987. Hoofdtrainer Han Berger is naar Italië. Hij bekijkt Hellas Verona, de tegenstander in de tweede ronde van de UEFA-cup. De wedstrijd valt samen met de bekerwedstrijd tegen TOP Oss, dan nog een amateurclub. Assistent Willem van Hanegem heeft de leiding en wordt door de ploeg in de steek gelaten. De Brabanders winnen met 3-0. Het is de eerste flater tegen amateurs.
 
In de jaren negentig volgen er nog twee. In 1996 speelt FC Utrecht in een poule met TOP Oss, dan eerste divisieclub, de reserves van Sparta en de amateurs van Sportclub Feyenoord. Dat mag toch geen probleem zijn voor de mannen van Ronald Spelbos. Van de Brabanders wordt gewonnen, daarna gaat de thuiswedstrijd tegen het tweede (!) van Sparta met 3-1 verloren. Drie weken later kan het verlies rechtgezet worden tegen de amateurs van SC Feyenoord. Nee dus, het  wordt 2-3 en de uitschakeling is een feit. 

Het roer gaat weer eens om en technisch directeur Hans van Breukelen roept een jaar later bij de start van het seizoen dat FC Utrecht gaat knagen aan de positie van Ajax, Feyenoord en PSV. In een poule zijn FC Dordrecht, Katwijk, het tweede team van Haarlem en Noordwijk de tegenstanders. Van FC Dordrecht uit wordt gewonnen. Thuis tegen Katwijk gaat het moeizaam (5-4). De reserves van Haarlem worden met ruime cijfers aan de kant gezet: 5-1. De grote woorden van technisch directeur Van Breukelen worden lachwekkend als de laatste bekerwedstrijd tegen de amateurs van Noordwijk met 3-1 wordt verloren. Politie te paard moet na afloop de kleedkamer afschermen voor woedende supporters.

Politie te paard zal ook woensdag 2 maart paraat zijn voor het geval dat het zo’n dag wordt dat niets lukt. De bal van de ene paal tegen de andere paal ketst om in de handen van de keeper te eindigen. Zo’n avond als 22 maart 1995 toen we zeker wisten dat de thuiswedstrijd in de halve finale tegen FC Volendam geen probleem zou opleveren en ene Jorg Smeets daar anders over dacht. Zo’n avond mag het tegen VVSB niet worden.