Sportjournalist Ton de Ruiter legt sportieve verbanden tussen heden en verleden, dit keer over de terugkeer van Co Adriaanse bij FC Utrecht.

De cirkel is rond voor Co Adriaanse. De Amsterdamse gymnastiekleraar  is terug bij de club waar hij 44 jaar terug zijn eerste wedstrijd in de eredivisie speelde. Vorige week schoof de Amsterdammer  aan op het  ‘ereterras’ van het sportpark in De Meern waar een combinatie van PVCV, SCH en De Meern de traditionele openingspartij tegen FC Utrecht afwerkte.

De nieuwe technisch adviseur deed dat in gezelschap van zijn grote fan Frans van Seumeren. De geldschieter zag de voor drie jaar aangestelde raadgever driftig aantekeningen maken. Het zou interessante kopij zijn voor Nieuws030.

Zeven nieuwe spelers contracteerde FC Utrecht inmiddels. Kum, Leeuwin, Kali, Janssen, Boymans, Verbeek en Barazite nemen de  plaats in van Derijck, Delpierre, Mulenga, De Ridder, Bulthuis, Agudelo en Van der Gun. Is de selectie er sterker op geworden?

Voor het antwoord is het nog veel te vroeg. Op 1 september eindigt de transferperiode, nog tien weken te gaan. Het lijkt of de leiding - met vooral veel middenvelders in de selectie - een voorschot heeft genomen op de dingen die de komende weken nog te gebeuren staan.

Terug naar Co Adriaanse.  In 1970 de eerste aankoop van FC Utrecht in een lange reeks.
De fusieclub neemt bij de start 15 spelers over van DOS: Nico Hardeman, Cor Hildebrand, Henk van Ledden, John Steen Olsen, Piet van Oudenallen,  Ed van Stijn, Leo van Veen, Hans Visser, Jef Geurten, Ton Nieuwenhuys, Jan van Renswouw, Harry Paauw,  Bas Peeters, Joop Weldam en  Arno Wellerdieck.
De inbreng van Elinkwijk komt van negen spelers: Jan Blaauw, Ries Coté, Jan Groenendijk, Leen van der Merkt, Kees van Kooten, Rini Block, Dick Teunissen, Hans van Huissteden en Cees Loffeld.
De acht van Velox - Cees van der Berg, Marco Cabo, Ton de Hoogt, Gerrit Langerak, Theo Polfliet, Harry Suvee, Tonnie Adam en Mario Kok – brengen het totaal waar de nieuwe trainer Bert Jacobs uit kan putten op 32.

De technische leiders concluderen dat in het ruime aanbod een mandekker ontbreekt. Bert Jacobs weet nog wel een goeie uit zijn Amsterdamse tijd. Co Adriaanse zelf heeft het eigenlijk gehad met profvoetbal. Hij is 23 en met De Volewijckers afgedaald naar de tweede divisie. Hij wil fulltime aan de slag als gymnastiekleraar. Daar ligt zijn toekomst, maar op vakantie in Spanje leest hij in de krant dat FC Utrecht hem heeft aangetrokken.

,,Dat veranderde de zaak. Toch nog eredivisie. Mijn ome Henk had het thuis allemaal geregeld", staat in ‘40 jaar FC Utrecht’. Adriaanse onderbreekt onmiddellijk zijn vakantie en debuteert in de oefenwedstrijd tegen het Haarlemse EDO, dan spelend in de tweede divisie.

Uit de gezamenlijke kas van de drie fusieclubs wordt 125.000 gulden overgemaakt naar de club uit Amsterdam-Noord. Voor dat geld heeft het startende FC Utrecht een prima veroveraar van ballen en een voostopper die van wanten weet. Het klikt bovendien uitstekend met Eddy van Stijn die bij een overvloed aan middenvelders een linie terugzakt.    

De eerste aankoop wordt ook de eerste geschorste speler in de geschiedenis van de club. In de uitwedstrijd tegen NEC haalt de voorstopper de doorgebroken Hennie Oosterveld fors onderuit. Scheidsrechter Theo Boosten noteert hem en die aantekening kost hem een schorsing en een boete.

Zonder mokken accepteert de verdediger dat niet. ,,Ik vind het niet terecht dat ik zelf voor een dergelijk vergrijp moet opdraaien. Ik pak die jongen niet voor mijn eigen plezier maar in het belang van het elftal. Naar mijn mening moet de gehele ploeg dan ook voor een dergelijke boete opdraaien.’’

Zijn mening spuit hij ook in de krant. Voor een bedrag van 200 gulden geeft de FC-speler zijn mening wekelijks in het Utrechtse dagblad Het Centrum. Eens een schnabbelaar altijd een schnabbelaar! Naast zijn werk als technisch adviseur bij FC Utrecht is Adriaanse momenteel analyticus bij de NOS en docent bij de KNVB.

Zijn mening wordt  gewaardeerd, toen en nu. In de eerste competitiewedstrijd tegen Feyenoord krijgt Over Kindvall - een paar maanden eerder maker van de winnende treffer in de finale van de Europacup  voor landskampioenen – tegen hem geen schijn van kans.

Als hij terugblikt op zijn eerste jaar in de eredivisie schrijft Adriaanse: ,,Kindvall is te week en niet fanatiek genoeg. Tegen jongens als Jan Jeuring, Gerrie de Goede, Johan Devrindt en Joop van Maurik heb ik het moeilijker gehad. En dan natuurlijk tegen Cruijff: een klasse apart.’’

Op 13 december 1970 krijgt FC Utrecht in Amsterdam klop met 7-1. Henk van Ledden, die met DOS ook al eens zeven doelpunten moest incasseren, verdedigt het doel. Jan Groenendijk redt de eer. Het boegbeeld, klankbord en de inspirator van het huidige FC Utrecht wordt door Cruijff alle kanten opgestuurd. ,,Na zo’n afgang zou je het liefst ophouden met voetballen. Ik was mentaal aangeslagen.’’

De eerste aankoop en de eerste geschorste speler wordt ook de eerste rebel. Olsen, Henriksen, Bonsink, Seemann, Hildenbrand, Van Huissteden en Hulshorst zijn fullprof bij de fusieclub en dat willen Leo van Veen, Marco Cabo en Co Adriaanse ook wel.

Het drietal wil op zijn minst hogere premies. Op het trainingskamp in Hoogeveen komt het tot een conflict. De ‘Bende van Drie’ weigert te tekenen en Jacobs zet de drie rebellen op de trein naar Utrecht. Als de voorzitter van de supportersvereniging, Ad Koppen, zegt desnoods zelf het bedrag bij te passen gaat het bestuur overstag en krijgen de drie de gewenste premies.

Volgende week gaat FC Utrecht op trainingskamp naar Zeeland. In Vlissingen zullen geen spelers op de trein worden gezet vanwege een paar tientjes meer en mocht het wel gebeuren dan kan de raad van de  technisch adviseur niet anders zijn dan dit: betalen dat geld.