FC Utrecht bestaat 1 juli 2020 vijftig jaar. Sportverslaggever Ton de Ruiter kijkt met een knipoog naar het heden in een wekelijkse rubriek terug op het woelige verleden.

Deel 33

Op 1 juli 1995 bestaat FC Utrecht 25 jaar. De lezers van het Utrechts Nieuwsblad wordt bij het vijfde lustrum gevraagd hun sterrenteam samen te stellen. Ze komen tot deze elf. 

Doel Hans van Breukelen
Speler uit de eigen opleiding. De doelman uit De Bilt volgt in 1975 Blagoje Istatov op. In de eredivisie staat hij 142 wedstrijden onder de lat bij FC Utrecht. Als werknemer van de club speelde hij zeven interlands. Voor 700.000 gulden wordt hij verkocht aan Nottingham Forest, geld dat hard nodig is om te overleven. Wordt verkozen boven Jan-Willem van Ede, die 409 wedstrijden keept bij de FC.    

Rechtsachter Ferdi Vierklau
Nog een speler uit de eigen opleiding . Afkomstig van het Bilthovense FAK en met zijn broer Eddy via Elinkwijk bij de FC gekomen. Twee jaar vaste keus bij Jong Oranje. Vertrekt  in 1996 als zijn contract afloopt transfervrij naar Vitesse. FC Utrecht loopt een geschat transferbedrag van 1,2 miljoen gulden mis. Wordt de lezer naar zijn sterrenteam gevraagd dan krijgt meestal Herman Verrips de voorkeur op deze plek.

Laatste man Joop Wildbret
In 1979 gekomen, een speler met flair en gevreesd bij de tegenstander vanwege zijn opkomende acties. Speelde twee seizoenen bij de FC en vertrok naar Hongkong. Vormde een sterke as in het beste seizoen van FC Utrecht met doelman Hans van Breukelen, Willem van Hanegem en Leo van Veen. Op 3 december 1978 krijgt Wildbret de eerste rode kaart in de geschiedenis van de FC.

Voorstopper Johan de Kock
Wordt als aanvaller voor 300.000 gulden gekocht van FC Groningen en als verdediger voor 1,2 miljoen gulden verkocht aan Roda JC. Speelt in Utrechtse dienst eenmalig in Oranje. In Galgenwaard wordt Turkije met 3-1 verslagen. Tussen 1987 en 1994 verdedigt hij in 223 wedstrijden het Utrechtse rood-wit.  Komt ook nog tot 20 doelpunten.

Johan de Kock.
   
Linksachter Erik van der Meer
Solide vleugelverdediger uit de eigen opleiding. Handhaaft zich door een ijzersterke mentaliteit. Via RUC en Elinkwijk bij FC gekomen. Speelt tussen 1985 en 1995 in de eredivisie 206 wedstrijden. Van der Meer speelt acht Europese wedstrijden, onder andere tegen Real Madrid. Wordt gekozen in Jong Oranje en in het Nederlands elftal onder 20 en onder 18.   

Rechtshalf Jan Wouters
Een type Wouters wordt een begrip. Een buffelaar die voorop gaat in de strijd. Hard en fair met respect voor elkaar. Vormde met Gert Kruys en Frans Adelaar een middenveld dat door blessures veel te weinig samen speelt. Wouters wordt in Utrechtse dienst viermaal gekozen in Oranje en speelt twee bekerfinales. Komt van de vv Utrecht met Mark Verkuyl, Willy Carbo en Rob de Wit. Hij gaat naar Ajax voor 630.000 gulden. 

Jan Wouters met links hulptrainer Henk Vonk en rechts Frans Adelaar. 
Centrale middenvelder Edwin Gorter
Een verrassende keuze van de lezer. Speelde voor DS, Roda, FC Lugano en Lommel. Was onbetwist de sterkste speler in het seizoen 1994-1995. Een eendagsvlieg die slechts 26 duels voor FC Utrecht.
speelde. Zeven wedstrijden is hij dat ene seizoen geschorst. Tegen PSV prikt hij zijn vingers in het oog van tegenstander Bjorn van der Doelen.

Edwin Gorter

Linkshalf Willem van Hanegem
In zijn nadagen speler van de FC. De eerste werknemer van de FC die het Oranje draagt, het gebeurt in zijn afscheidswedstrijd tegen België. Na 54 wedstrijden keert hij terug naar Feyenoord. Met Van Hanegem plaatst FC Utrecht zich tweemaal voor Europees voetbal. Wordt verkozen boven Marco Cabo, 10 seizoenen een onmisbare pion op links.  

Rechterspits Erik Willaarts
Begon op late leeftijd aan een loopbaan in het betaalde voetbal. In zijn eerste seizoen (1986-1987) topscorer met 25 doelpunten. In de nacompetitie voegt hij nog acht treffers toe. Voor 800.000 gulden verkocht aan Borussia Mönchengladbach. In 1988 keert de schutter terug en maakt in 40 duels 17 doelpunten.

Spits Leo van Veen
De enige speler van het eerste seizoen in dit sterrenteam. Houdt DOS in de eredivisie door zijn doelpunt in 1970 tegen GVAV. De productiefste speler: 146 doelpunten in 390 duels. Van 1970 tot 1984 bij FC Utrecht. Acht seizoenen topscorer van de club. Speelt slechts 1 Europese wedstrijd, de thuiswedstrijd tegen HSV in Arnhem. Maakt op 2 september 1973 uit tegen NAC vier doelpunten.

Rechtsbuiten Robbie de Wit
Linksbuiten uit de jeugd van vv Utrecht. Volgens de lezers is hij net iets beter is dan Jan Monster. Met sierlijke dribbels en briljante stiftjes brengt de buitenspeler de liefhebbers in vervoering. Zijn mooiste treffer, thuis tegen PSV. Bij de 2-0 van FC Utrecht wordt Willy van der Kerkhof als een beginneling voor schut gezet, waarna doelman Pim Doesburg bemerkt dat de speelse Utrechter zijn rechterbeen niet alleen gebruikt om op te staan. Ging naar Ajax en moest stoppen na een hersenbloeding

Trainer Han Berger
Twaalf seizoenen als hoofdtrainer en assistent werkzaam bij FC Utrecht. Was bij zijn aanstelling de jongste trainer in het betaalde voetbal. Hij volgt in 1976 na 17 wedstrijden de ontslagen Jan Rab. Hij vertrekt in 1983 naar FC Groningen. Onder zijn leiding wordt FC Utrecht in het seizoen 1980-1981 derde in de eindstand. Driemaal kwalificeert zijn elftal zich voor Europees voetbal. Keert in 1987 terug en komt niet verder dan de 10e en 13e plek in de eindstand.
Han Berger.