FC Utrecht bestaat 1 juli 2020 vijftig jaar. Sportverslaggever Ton de Ruiter kijkt met een knipoog naar het heden in een wekelijkse rubriek terug op het woelige verleden. Vandaag over de keepers van de club.

Deel 23

Atam Koroglo verdedigt het doel in twee bekerwedstrijden, Daan Huiskamp staat in 2006 tweemaal in de play-off in het doel. In de eredivisie spelen ze voor de FC niet. Dat geldt ook voor John Agterberg, de huidige keeperstrainer van FC Liverpool. Vier jaar is de Utrechter tweede doelman achter Jan-Willem van Ede zonder een minuut in te vallen.

En dan is er ook nog Jan van den Heuvel. Jan wie? We hebben het over de doelman die namens FC Utrecht op 5 juli 1970 de eerste bal uit het netje moet halen. De fusieclub is vijf dagen jong en speelt met een combinatie van DOS en Elinkwijk in Krakau voor de Intertoto-competitie tegen Wisla.

De organisatie is nog niet helemaal top. Van Amsterdam vliegt de ploeg naar Kopenhagen, vandaar naar Boedapest en Warschau. Dan wacht nog een vier uur durende busreis. Het gezelschap raakt  op Schiphol al twee leden kwijt. Leo van Veen en Jan van Renswouw zijn nog aan het winkelen op het vliegveld als het toestel naar de Deense hoofdstad opstijgt. Groot is de verbazing van de groep bij aankomst in Warschau. Ze worden verwelkomd door de twee winkelende spelers die met een rechtstreekse vlucht naar Warschau zijn gevlogen.  

Tegen Wisla staat Elinkwijk-doelman Joop Leliveld onder de lat. Hij krijgt een knietje in zijn rug en valt met een nierbeschadiging uit. DOS-doelman Henk van Ledden is geblesseerd in Nederland achtergebleven, tweede doelman Henk Verrips – een korfballer uit Culemborg - gaat stoppen en zo reist Jan van den Heuvel als wisselkeeper mee naar Polen. Acht minuten voor tijd wordt de derde doelman van DOS gepasseerd door een van richting veranderd schot. 

Joop Leliveld, jaren zeventig. Foto: archief    
In de competitie begint Joop Leliveld. Na acht wedstrijden neemt Henk van Ledden het stokje over, halverwege wordt de met Olsen bevriende Jorgen Henriksen aangetrokken en in de laatste twee duels van het eerste seizoen mag Velox-doelman Ton de Hoogt twee keer aantreden. Henriksen zal zijn eerste wedstrijd in Maastricht tegen MVV nooit vergeten. De Deen wordt zes keer gepasseerd. Vervolgens is hij zes seizoenen de onbetwiste nummer één onder de lat.

Na een Deense doelman komt een Joegoslavische doelwachter naar de FC. Blagoje Istatov komt met verdediger Blagoje Paunovic naar Utrecht. De keeper is geliefd onder de Dom en ook in Noord-Macedonië. Het gerenoveerde stadion in Strumica (9.000 toeschouwers) is genoemd naar de in 2018 op 71-jarige leeftijd overleden doelman van FC Utrecht. Hans van Breukelen en Jan Stroomberg dienen zich aan.

De concurrentiestrijd tussen de twee wordt gewonnen  door de keeper van het Biltse BVC. Op 19 maart 1977 debuteert Van Breukelen tegen Sparta. In totaal speelt hij 142 duels voor de FC. Zijn laatste daad is het overhandigen van 66.000 handtekening aan de wethouder met het verzoek FC Utrecht van de financiële ondergang te redden. De transfersom die Nottingham Forest voor hem overmaakt draagt bij aan de doorstart van de FC.

Hans van Breukelen.

Jan-Willem van Ede is vervolgens dertien jaarde betrouwbare sluitpost van FC Utrecht. De doelman debuteert op 8 september 1982  tegen PEC Zwolle  in het eerste van FC Utrecht. Komt er ooit nog iemand aan 409 wedstrijden in de eredivisie, 36 duels in de beker, 6 in de nacompetitie en 12 in Europese duels, 463 wedstrijden totaal.

Van Ede speelt acht seizoenen alle 34 wedstrijden van het begin tot het eind. Van 4 december 1988 tot 13 november 1994 staat hij  191 wedstrijden (17.201 minuten) zonder onderbreking in het doel. De serie eindigt als hij tegen FC Twente voor de voet duikt van Michael Mols en zijn schouder uit de kom raakt. Door hyperventilatie en een beenbreuk van Jan-Willem van Ede worden in die jaren Rick Laurs, Hans Galjé, Bas van Noortwijk en Peter Gerards ingehuurd als invalkrachten.


Jan Willem van Ede. Foto: archief

Na Van Ede wordt het doel verdedigt door René Ponk, René Stam, Stefan Postma, Harald Wapenaar, en Frank Kooiman. In 1999 keert Wapenaar terug van een uitstapje naar Udinese in  Italië en mist vier seizoenen nauwelijks een wedstrijd. René Ponk en Joost Terol hebben vervolgens een duobaan en staan onder de lat of zitten op de bank.

Franck Grandel komt over van Troyes, is geboren in Guadeloupe en heeft ook een Frans paspoort. Na een half seizoen is zijn krediet op. Na een blunder tegen PSV is het Grandelletje geboren. Michel Vorm houdt Grandel op de bank in het seizoen 20026-2007. De Nieuwegeiner is na een stevige blessure drie jaar de onbetwiste nummer een.

Michel Vorm. Foto: Ton van den Berg

Na de verkoop van Vorm voor 1,8 miljoen aan Swansey City vindt technisch directeur Foeke Booy zijn opvolger in Zuid-Amerika. Roberto  Fernandez wordt gehuurd van een Argentijnse club. Op de eerste training raakt de tweede doelman van Paraguay geblesseerd. De 42-jarige Rob van Dijk, dat seizoen de oudste spelers in de eredivisie, vervangt hem. Een blijvertje is ook een fitte Fernandez niet. Of is hij te vroeg afgeschreven? In 2017 tekent hij een vierjarig contract bij Botofogo, uitkomend in de hoogste afdeling van Brazilië. Transferwaarde 3 miljoen euro.  

Robbin Ruiter wordt in 2012 voor een half miljoen overgenomen van Volendam en speelt 137 wedstrijden voor de FC in de eredivisie. Zijn opvolger David Jansen kost het dubbele. Na een zwak begin van het huidige seizoen is de Deen op zoek naar een nieuwe werkgever. Door de blessure van de jonge Maarten Paes verdedigt internationaal Jeroen Zoet het doel. De van PSV gehuurde doelman is de 36e keeper in de 50-jarige geschiedenis en kan totaal onverwachts de volgende Oranje- internationaal worden in Utrechtse dienst.