Door Ton van den Berg - We willen dat allemaal wel eens, zo'n monumentaal gebouw waar je dagelijks langs komt binnen stappen en het van onderen tot boven bekijken. Maar dat kan niet altijd, het is privé of gewoon een kantoor dat geen pottenkijkers kan gebruiken. De open monumentendag geeft soms wel eventjes gelegenheid ergens binnen te komen, rijen dik staan ze altijd bijvoorbeeld voor de Inktpot dan. Maar daarna gaan de deuren weer dicht.

Wat doe je dan, als je nieuwsgierigheid niet te houden is, je gaat erover schrijven. Want dat is wat Arjan den Boer sinds 2013 is gaan doen. Hij klopte aan, vertelde dat hij geïnteresseerd was in de geschiedenis van zo'n pand en er meer over wilde weten voor zijn blogs.

Inmiddels heeft hij er zo'n zeventig bezocht, van het Vinkepand (ook bekend als Staffhorstpand) aan de Catharijnekade tot en met de Galeries Modernes (Blue Building) in de Lange Viestraat. En volgens zijn eigen zeggen was hij overal welkom en heeft hij slechts een of twee keer in de afgelopen jaren 'nee' te horen gekregen.

De artikelen die hij maakte waren eerst voor zijn eigen website (www.arjandenboer.nl) en vanaf 2014 ook voor de internetkrant DUIC. En daar was het dat Den Boer merkte dat talloze Utrechters net als hij ook zo nieuwsgierig zijn voor wat er achter de muren van veel panden te zien is. De stukken werden goed gelezen en het werd steeds logischer dat er een boek moest komen en die is er nu met de titel "Vergeten gebouwen" met daarin een selectie van dertig panden die gebouwd zijn tussen 1850 tot en met 1940. Een titel die, zegt Den Boer, niet per se gaat om echt vergeten gebouwen, maar omdat het nieuwsgierigheid oproept.

Toch is er één pand in het mooi vormgegeven boek dat zeker wel vergeten was en dat betrof het Anatomiegebouw aan de Biltsche Grift. Door de wat verborgen ligging en dat het lange tijd slechts in gebruik was als opslag voor theatergroep De Utrechtse Spelen en ook nog een kinderopvang, verloor het gebouw dat vroeger hoorde bij de Veeartsenijschool z'n kracht en glans.

Het Anatomiegebouw. Foto: Ton van den Berg

En dat was jammer want het gebouw is net als het voormalige postkantoor aan de Neude ontworpen door de architect Crouwel en Den Boer laat in zijn beschrijving zien dat er diverse vergelijkingen te maken zijn (zoals een ruime hal en een uit glas bestaand koepeldak). Gelukkig heeft het pand nu ook een monumentale status gekregen en is het de afgelopen jaren prachtig gerestaureerd en staan er zelfs weer snijtafels in de voormalige snijzaal waar studenten kadavers van dieren konden bestuderen.

De snijzaal in het Anatomiegebouw. Foto: Ton van den Berg

Met zijn boek opent Den Boer de deuren van vele panden en haalt ook de historie op van hoe het er soms uit heeft gezien want nogal wat gebouwen zijn binnen compleet van aanzien gewijzigd. Maar als er ergens weer een kast op z'n originele plek is gezet, maakt Den Boer een vreugdedansje en wijst daarmee op het belang van het bewaren van ons Utrechts erfgoed.

Zoals al opgemerkt is het boek zeer mooi vorm gegeven (van DDK-ontwerper Frankie Tjoeng) en zit er ook een 'Vergeten gebouwen' plattegrond bij. Dat kost dan bij elkaar wel 34,95 euro, wat een stevige prijs lijkt, maar dan heb je ook wat en hoef je niet zelf aan te gaan bellen en maar af te wachten of je naar binnen mag.

Vergeten Gebouwen in Utrecht, 1850 - 1940 door Arjan den Boer, uitgave DUIC. Verkrijgbaar in de winkels.