Jeroen Wielaert - Nijntje door het slijk, over de kasseien. Utrechtpromotie op de helse wegen van Parijs-Roubaix: weer een nieuwe mijlpaal, dit weekend. Het Utrechtse icoon zal niet onderuit gaan boven op het dak van de Skoda’s in de reclamekaravaan die vooruit rijdt in de beroemde keienklassieker.

Zo moet het over twee weken ook gaan in de Waalse Ardennen, tijdens Luik-Bastenaken-Luik. Utrecht komt naar je toe, al is het maar voor een keer, in de maanden voorafgaand aan die ene week dat de Tour naar Utrecht komt.

Parijs-Roubaix gaat al jaren van start voor het imperiale paleis van Napoleon, in de stad aan de Oise waar Jeanne d’Arc ooit gevangen genomen werd. Ze gedenken haar met twee standbeelden. Op het plein voor het paleis komen de deelnemende ploegen halverwege de zaterdagmiddag een voor een op het podium. Dan galmen hun namen over het plein, ook die van de Nederlandse kanshebbers, zoals Niki Terpstra en Lars Boom.

Ook dit jaar doet er geen kanshebber van onder de Dom mee. Utrecht was wel als stad aanwezig, met een eigen stand in de grote witte tent waar bedrijven en steden promotie maken. Echt, mijn hartsjie sprong open toen ik het Utrechtse team bezig zag, onder aanvoering van Tourkoningin Hermien van der Wal.

Geduldig schuifelde het publiek langs de linten voor de stands om de spulletjes in ontvangst te nemen. Van Utrecht konden ze een sleutelhanger met het Tourlogo meenemen, een poster en wie mazzel had een grote stoffen Nijntje. Er waren ook handige uitvouwkaartjes beschikbaar met allerlei informatie over Utrecht. De teksten zijn in het Engels en het Nederlands. Niet bijzonder leesbaar voor het Franse publiek dat beide talen niet machtig is. Dit leek me een verbeterpuntje voor het uitdelen bij Liège-Bastogne-Liège.

Ik zag die mensen toch al staan staren met een blik van: Utrecht, waar is dat ook alweer? Ergens bij Antwerpen? Uit een kaartje links onderin met de vraag Where is Utrecht? is in ieder geval meer duidelijkheid te krijgen. Onderin staat de Eiffeltoren en dan, boven Antwerpen, even rechts van Rotterdam staat een stip, met de Domtoren boven de naam van Utrecht.

De folder vermeldt ook dat de Tour wordt uitgezonden in 198 landen. Als het zover is, zal de wereld in tal van talen begrijpen waar de stad ligt. In deze aprilmaand blijft het bij het zendingswerk van de Nijntje-pioniers. Lars Boom poseerde even met zo’n Nijntje. Aan hem hoef je het niet meer uit te leggen.

Lars Boom met een Nijntje in de hand. Foto: J. Wielaert