Jeroen Wielaert - Utrecht is de moed verloren als straatbeeld. Op de Vondellaan is het Franse woord dat ervoor staat halverwege donderdagmiddag letter voor letter van de gevel van het Rudolf Magnus-gebouw verwijderd: Courage. Het is een kunstwerk van Mark van den Ham.

Sinds de zinderende zomer van 2015 hing het aan de dakrand van het bedrijvencentrum. De letters waren uitgevoerd in het rood-wit van de Maartensstad. Ik heb ze destijds met vreugde bijeen zien komen in dat krachtige woord en zag ze met gemengde gevoelens neerdalen als elementen van nostalgie.

Sinds 2000 rust een vliegende schotel op het dak van de Inktpot aan het Moreelsepark. Deze Ufo van kunstenaar Marc Ruygrok is het iconische overblijfsel van de tentoonstelling Panorama 2000, het briljante project van de toenmalige directeur van het Centraal Museum, Sjarel Ex. Het was een goed idee om het ruimtevoertuig niet te laten verwijderen van het hoofdkantoor van ProRail, als speels visioen op een futuristische vorm van openbaar vervoer.

Bij de Utrechtse Grand Départ van de Tour de France in 2015 moest ook iets kunstzinnigs uit de lucht te zien zijn, liefst ook van blijvende aard en in de geest van het evenement. Directeur Paul Barendrecht van Rudolf Magnus stelde het dak van zijn bedrijvencentrum gaarne beschikbaar. Er kwam een prijsvraag en Mark van den Ham kreeg de voorkeur met zijn typisch Franse aanmoediging. Het Woord is tijdens de proloog van de Tour in beeld genomen door de televisiehelikopters, op die snikhete vierde juli 2015. Toen de Tour de stad uit was bleef Courage hangend staan als een krachtig woord, een oproep tot moraal voor iedereen die onder het spoorwegviaduct uitkwam vanaf de Catharijnesingel.

Courage pour toujours! Houd altijd moed!

Het is anders gelopen. Bij het verstrijken van de jaren begrepen voorbijgangers niet wat dat maffe woord op dat dak deed. Het was uniek erfgoed van de Tourstart. Het heeft het met die betekenis niet gehaald in een beraad van de gebruikers van Rudolf Magnus. Paul Barendrecht vond het al een mirakel dat Courage zo lang zijn gebouw heeft gesierd. Het kunststof van de letters had zich inmiddels wel bewezen als duurzaam.

Niet moedeloos, wel weemoedig. Zo zag ik donderdagmiddag samen met Paul na de C en de O ook de U naar beneden getild worden. Wat nog even onbedoeld boven bleef was het woord RAGE. Gelet op het wielervuur in de stad was het een idee om dat te behouden, maar ook de R, A, G en E moesten wijken. Het Rudolf Magnus was weer een gewoon saai bakstenen gebouw zonder een karakteristiek kenmerk. Het boette zonder Courage aanmerkelijk aan allure in.

Van den Hams creatie zal waarschijnlijk niet eindigen in een zielloos depot. Er hebben zich verschillende belangstellenden bij Barendrecht gemeld, zoals het Grafisch Lyceum, de roeiers van Orca en de Utrechtse Rugby Club.

Vreemd genoeg heeft de wielersector vooralsnog geen belangstelling getoond. Hoewel het geen Spaans woord is, is het voor Citymarketing misschien een idee om het in de aanloop naar de Utrechtse start van de Vuelta verticaal aan de restauratiestijgers van de Domtoren te hangen. Daarna kan het op het dak van het Centraal Museum gelegd worden. Zo blijft Courage een sterk kenmerk voor de stad.