Henk Westbroek - “Voor mij mogen ze die HALALBALLEN allemaal de kokende olie gooien. Bij wijze van spreken dan want anders doen ze me van uit de Moskee weer een proces wegens aanzetting tot onverdraagzaamheid aan", zei de voorzitter van de Utrechtse PVV. Zijn juridisch adviseur glimlachte. “In dit geval hoeft u niet te vrezen voor een proces want hoe je die ballen ook noemt: BITTERBAL, ROUNDBALL of HALALBAL, in alle gevallen gaan ze sowieso de kokendhete frituurolie in.”

De voorzitter keek alsof hij water zag branden en zei: “Ik dacht toch echt dat bitterballen net als Dolle Mina ’s boven houtkool geroosterd werden? Maar daar gaat het niet om. Nu de wetenschap bewezen heeft dat terroristen en gewone moordenaars qua smaak allemaal van bitter houden,  is de bitterbal in de hoek van de negerzoen beland. Dat geeft ons van de PVV eindelijk ook een keer de kans om een alledaags woord te verbieden. Als wij nou voorstellen alleen het woord bitter uit het woord bitterbal te schrappen, zijn we er toch? Dan kan het bedienend personeel op het stadhuis met schalen balletjes rondgaan? Als ze dan de gehaktballetjes in het vervolg consequent gehaktballetjes gaan noemen in plaats van balletjes dan is balverwarring uitgesloten? Want dan heb je HET BALLETJE wat eerder een bitterbal was en daarnaast HET GEHAKTBALLETJE  waar gehakt in plaats van bitter inzit.”

De juridisch adviseur van de voorzitter deed wat er van hem verwacht werd; hij knikte enthousiast en zei: “Mag ik dan voorstellen dat we de PvdA die HET BITTERKOEKJE uit het stadhuis wil verbannen, daarin on-voor-waar-de-lijk steunen? Omdat de PvdA  beloofd heeft al onze opvattingen te bestrijden, moeten ze dan vervolgens hun eigen idee keihard gaan afvallen. Omdat hun idee dan immers ook het idee van ons is. En u weet net zo goed als iedereen dat ze bij de PvdA gek genoeg zijn om zichzelf lachend een mes in de rug te steken.”

De voorzitter stak beide duimen op en zette het nieuwsbulletin van RTV-Utrecht op. "Waarom zit U hier?”, vroeg de presentatrice aan burgemeester Jan van Zanen. “Omdat veiligheid in de stad mijn directe verantwoordelijkheid is, en de eerste twee lettergrepen van het woord bitterbal een uiting van voorliefde voor moord en doodslag kunnen zijn. Volgens mijn Gemeenteraad. Daarom heb ik besloten de bitterbal uit te roeien. In de eerste plaats verdwijnt hij - als de voorraad helemaal op is vanzelfsprekend - uit het snackrepertoire van de Gemeente en ik doe bij deze een dringend beroep op de middenstand om de verkoop ervan te staken. Anders volgt over 3 maanden een bitterballen verkoopverbod. Ik heb liever niet dat ik de rechercheafdeling van de politie op moet zadelen met bitterbal controle- en handhaving, maar mijn gemeenteraad zal onverbiddelijk zijn.”

Maar ik vind een bitterbal zo lekker”, zei de presentatrice met tranen in de ogen. “Je kunt ze in wezen gewoon blijven eten", zei de burgemeester troostend. Er bestaat een alternatief dat per snack ook 30 gram weegt , exact dezelfde ingrediënten heeft en ook door het paneermeel gerold wordt voordat het de frituur in gaat. En ja lieverd, er past een likje mosterd bij." Jan klapte in zijn handen en alsof het afgesproken was liep wethouder van snackzaken de studio in met een dampende schaal MINI- KROKETTEN.