Henk Westbroek - De Nederlandse praatradio wordt vooral beluisterd door ouderen. Omdat ik me gisteren met een forse verkoudheid precies 101 jaar oud voelde, zonder te behoefte te hebben dat in mijn paspoort te laten vermelden overigens, heb ik daar een uurtje of tien naar geluisterd.

Ik begrijp best dat doorsnee ouderen niet op een gratis advies van een 101-jarige zit-ten te wachten, maar toch, ga eens naar muziekzenders luisteren daar ontleen je meer plezier aan. Waarom?

Omdat praatradio de hele dag loopt te herkauwen wat ‘s morgens in de krant staat. Met dat verschil dat er in de regel een deskundige bij aan het woord komt. Of een opiniemaker. Of een dichter. Of een influencer. Of een al dan niet vastpannellid.

Stel dat in de krant stond dat vrouwen die net een kind baarden of werkende ouderen die dat baren al heel lang achter de rug hebben wel eens last hebben van ongewenst urineverlies. Dat is lullig in de winkel of op kantoor als je bij de kassa of tijdens een boeiend werkoverleg plotseling naar het toilet moet rennen.

De deskundige brengt eerst de schaamte in kaart om vervolgens als oplossing te poneren dat je met het kassameisje of je baas ”het gesprek aan moet gaan.”

Volgende onderwerp. De dichter die een invoelend rijmpje schreef over de schermutselingen tussen voor en tegenstandersvan het verschijnsel Zwarte Piet en tot de dichtersconclusie komt dat voor- en tegenstanders ”het gesprek aan moet gaan”.

Volgende onderwerp. Het is door de prima draaiende economie extra druk geworden voor mobiele pakjesbezorgers die al jaren worden uitgeknepen door de verschillende bezorgingsdiensten. Ze hebben zelf een pakket wensen ontwikkeld waarvan de belangrijkste is dat ze ietsje meer willen verdienen. Nadat een deskundige vastgesteld heeft dat de vakbonden niet veel meer in te bregen hebben adviseert hij de armoedzaaiers om persoonlijk hun bazen te vragen ”een gesprek aan te gaan'.

Volgende onderwerp. Omdat er voor het zoveelste jaar te weinig huizen gebouwd zijn om mensen die graag een dak boven hun hoofd willen hebben van een betaalbaar onderkomen, mag een historicus iets verklaren. Nadat hij er fijntjes op wees dat er al meer dan 50 jaar op rij veel te weinig woningen gebouwd worden, werpt de interviewer tegen dat er te weinig bouwvakkers zijn.

De discussie wordt fel als de geschiedkundige er op wijst dat de laatste 50 jaar waarin onvoldoendegebouwd werd er in de regel juist een overschot aan bouwvakkers was. En dat de wachtlijsten voor tweeverdieners die geen onbetaalbare woning kunnen kopen dus er een huren willen nog elk jaar steeds langer worden. Waardoor iemand in grote steden er een jaartje of 15 op blijft staan. Behalve als het een vluchteling is of iemand die dakloos werd als gevolg van een ontploffing die plaatsvond tijdens een ruzie tussen concurrerende drugshandelaren.

De mevrouw die namens de omroep de vragen stelt wijst erop dat ze er prijs op stelt met de luisteraar ”het gesprek aan te gaan”. Dus we gaan niet naar het volgende onderwerp, maar de lijnen gaan open en mag U bellen.

De eerste beller die aan het woord komt blijkt een leraar Nederlands op de middelbare school te zijn die zich ergerde aan het taalkundig niveau van het twistgesprek. Als gevolg van woordgebuik als ”vakpeople” in plaats van vaklui en ”decision trancending” in plaats van iets dat wel te begrijpen is.

De presentatrice onderbreekt de leraar door er op te wijzen dat de financiering van de omroep veilig gesteld moet worden en dat het programma plaats gaat maken voor reclame dan wel advertising en dat ze binnenkort over dit thema met haar publiek “het gesprek zal aangaan”.

In het reclameblok gaat een fabrikant van chocoladeletters met de billen bloot omdat bij zorgvuldige weging van de letter I bleek dat die 6 gram minder woog dan de H van Henk. Hij belooft hierover met alle Inekes en Irma’s ”het geprek aan te zullen gaan”. 

Omdat ik gek begon te worden van het gebruik van deze compleet nietszeggende dooddoener, besloot ik psychiatrische hulp te vragen. Ik belde voor een afspraak en zijn secretaresse sloot af met de woorden dat de psychiater op 5 december om kwart over drie graag met mij het gesprek zou aangaan.