Roger Vleugels - De kosten van de reparatie van het geluidslek in TivoliVredenburg lopen gigantisch uit de klauwen, maar Everhardt en TivoliVredenburg hoeven zich geen zorgen te maken.

Ze communiceren dat het 2x zo duur wordt, wat maakte dat pers en gemeenteraad verder sliepen. Pers en gemeenteraad zijn doordrenkt van twee kwade eigenschappen: goedgelovigheid en geen aanleg voor rekenen.

Bijna een jaar geleden werd schoorvoetend toegegeven dat er een geluidslekje in TivoliVredenbrug zit. Reparatie zou 15 weken en 3 ton kosten.

Op die 3 ton komen Everhardt en TivoliVredenbrug nu terug. Dat wordt 6 ton, beweren ze. Teksten ietsje preciezer lezend levert een ander beeld:

1

Het plaatsen van 4 veren wordt duurder dan die 6 ton want het wordt nu in fases uitgevoerd [hogere bouwkosten] met tussentijds evaluatie/aanpassing [nieuwe kosten].

2

Het repareren van het geluidslek was begroot op 15 weken wat aan extra kosten voor verplaatsen en annuleren van concerten 1 miljoen zou kosten. Het repareren duurt veel langer, ergo: dat ene miljoen gaat een- misschien wel tweemaal over de kop.

3

De veren blijken technisch veel ingewikkelder dan vorig jaar gedacht. Zitten die meerkosten in die 6 ton?

4

Nieuw en nog nergens begroot zijn platen aan de balkonrand van Ronda. Tonnen?

5

Nieuw en nog nergens begroot zijn geluiddempende maatregelen voor de goederenlift. Tonnen, miljoenen?

6

Nieuw en nog nergens begroot kosten voor extra begeleiding en advies. Tonnen?

Apart is het om te zien dat Everhardt al die nieuwe kosten terloops noemt en dat niemand dit oppikt. Slim van hem, hij heeft zich ingedekt en niks verzwegen.

Een conservatieve schatting levert dat het repareren van het geluidslek meer dan 10x de oorspronkelijk genoemde 3 ton gaat kosten.

Everhardt beweert dat 6 ton uit het bouwkrediet kan [geloof ik niks van], maar goed, waar komen de overige tonnen, miljoenen vandaan? Gaat TivoliVredenburg voort met het vacuum zuigen van de totale Utrechtse cultuursector?

Nog veel belangrijker. Ik had dit seizoen een barok-abonnement. Eenmaal vond het concert regulier in Herz plaats, de overige werden vanwege het geluidslek verplaatst naar de Grote Zaal, behalve de laatste die telefonisch gewoon afgezegd... geannuleerd? restitutie? verplaatst?

Voorlopig blijft TivoliVredenburg een project dat niet met publiek geld kan omgaan; niet met een gebouw uit de voeten kan en dat amper aandacht heeft voor zijn cliënten.