Hoera! Utrecht heeft weer een culinair festival in het centrum. En ook nog op het Lucasbolwerk, misschien wel het meest ondergewaardeerde parkje van de stad. Alle daklozen en junks waren er voor een weekendje verstoten door hoge schermen en stalletjes met junkfood.

Het contrast met het vorige aansprekende eetfestijn was namelijk wel erg groot. Tijdens Utrecht Uitgekookt at je flinterdun gesneden shetlandpony, afgeblust met een glaasje port uit 1936. De wilde zalm was voor de tanden van hongerige beren weggekaapt en de koffie was onbetaalbaar eerlijk. Dat proefde je. En je beleefde de smaaksensatie opnieuw als je nog wat etensresten uit je gebit peuterde met de tandenstokers die vervaardigd waren uit de botten van bedreigde diersoorten.

Dan Trek, leuke woordspeling trouwens met het oog op alle mobiele kraampjes. En natuurlijk een synoniem van honger, zoals je die alleen om vijf uur ’s nachts hebt na een wild avondje stappen. Want hier serveerden ze fastfood in optima forma. Gezien het buitensporige aantal calorieën bij de meeste gerechten had fluorescerende kleding bij de medewerkers niet misstaan. Maar voor de fijnproever was er tussen al het koolhydratengeknetter ook nog wel een organisch rustpunt te vinden.

Desondanks was het zeer vermakelijk en leerzaam om het voedselgevecht aan te gaan. Zo begrijp je na een bezoekje aan de Saté Man waarom je kip de volgende keer weer beter van een stokje kunt bijten. Maar het broodje was lekker, ook al stuiterde meer dan de helft van de inhoud via je kleding de grote modderpoel in. En daarna met je vette handen uit een glibberig plastic bekertje drinken gaf deze decadente picknick een extra moeilijkheidsgraad.

Een paar kraampjes met muziek zorgden voor het ultieme festivalsfeertje, gewoon in het hartje van de stad. Bij een centraal gelegen podium werden ook nog live optredens gegeven, maar de singer-songwriter van dienst stond een uur lang peinzend haar gitaar te stemmen. Ze wilde met haar eerste nummer een statement maken voor de kinderen in Afrika die niets te eten hebben. Maar hebben die nou honger of trek? Dat zou in deze setting verkeerd opgevat kunnen worden. Het bleef stil.

De toegang was gratis. En dan neem je de verstikkende rookwalm van de Baq-fiets of nog een slechte woordgrap als ‘sweet dreams are made of cheese’ voor lief. Ik vind dat Trek Utrecht moet blijven. Zeker als de organisatie niet té uitgekookt te werk gaat en het begrip ‘Food Truck Festival’ niet meer wordt opgevat als maaltijden serveren voor vrachtwagenchauffeurs die zonder tussenstop met lekkende chemicaliën aan boord nog naar Vilnius moeten rijden.

Oscar van der Horst

@niksgeenpoespas