Ton van den Berg - De kop in het AD/Utrechts Nieuwsblad was 'Aanwinst voor de stad' en in de Volkskrant stond dat het 'moet bijdragen aan een levendiger Jaarbeursplein'. En dan hebben we het over het besluit dat er op het Jaarbeursplein een 70 meter hoog World Trade Center (WTC) gebouwd gaat worden op de plek van het huidige (leegstaand) kantorengebouw Leeuwensteyn.

Let wel, de positieve geluiden in de kranten zijn niet van de journalisten, maar ze refereren aan de uitspraken van wethouder Everhardt en investeerder CBRE Global Investors die er alle vertrouwen in hebben dat er volop behoefte is aan een dergelijk kantoor op die locatie. Dat het 70 meter hoge gebouw lelijk is en het nieuwe Stadskantoor voor een groot deel in de schaduw stelt, dat maakt de bestuurder en investeerder niet uit. Integendeel, de wethouder beweert glashard dat het Stadskantoor goed te zien blijft vanaf het Jaarbeursplein. Of hij het fantasieloze gebouw ook mooi vindt, wordt uit het artikel in de krant niet duidelijk.

Everhardt vindt het in ieder geval wel een gebouw dat gaat zorgen voor 'toegevoegde waarde' oftewel bedrijvigheid zal aantrekken. Het 19 verdiepingen tellende en met veel glas uitgevoerde pand moet vooral onderdak bieden aan 'startup-bedrijfjes'. Of ondernemers die net van start gaan de de huur van een A-locatie kunnen betalen is zeer de vraag, maar misschien heeft investeerder CBRE er geen moeite mee om het wat langer te laten duren om de 50 tot 60 miljoen bouwkosten terug te verdienen....

Dat er al lange tijd volop wordt geroepen om minder kantoorruimtes te bouwen leggen de wethouder en de investeerder naast zich neer. Dat geldt volgens hen niet voor een A-locatie. Dat in het Beatrixgebouw, op hetzelfde Jaarbeursplein, nog niet zo lang geleden er in de gemeenteraad nog aan gedacht werd van diverse ruimtes daar maar een parkeergarage te maken, telt blijkbaar niet mee.

De opmerkingen van de wethouder zijn misschien begrijpelijk als je bedenkt dat de gemeente nog wel wat euro's kan gebruiken voor de verbouw van het Stationsgebied; het water terug in de singel is financieel nog niet rond. Hoeveel de gemeente aan de bouw van het WTC verdient is niet openbaar gemaakt maar dat zal wel aanzienlijk zijn en dan is het moeilijk voor een wethouder die de financien nog op orde moet zien te krijgen verleidelijk om te vallen voor zoveel lelijks.

Lelijk? Jawel, dat is de reactie van Utrechters op de sociale media. Ook die van onbegrip. Oud-wijkmanager van de binnenstad Els Leicher reageert snerend op twitter met een verwijzing naar het Volkskrantverhaal: 'Hahaha! Nou, dat zal een stuk levendiger worden!' en ze wordt nog bozer als ze schrijft: 'De gotspe dat een kolossaal gebouw voor levendigheid zal zorgen! Wat een brutaliteit en domheid'.

De Utrechters begonnen net een beetje trots te worden op het Stadskantoor dat wel iets weg heeft van een 'architectonisch gebaar' zoals iemand het op twitter uitdrukt. En het huidige Leeuwensteyn (10.000 m2 groot) staat daar als lelijk gedrocht pal voor en sloop van dat pand is dus wel logisch, maar wat er voor in de plaats komt, dat WTC (32.000 m2) kan toch niet echt een aanwinst voor de stad zijn. Als je dat zegt, geloof je je zelf toch niet.

(Op facebook is inmiddels een actie gestart tegen de bouw van het WTC: klikhier)

Het gebouw Leeuwensteyn wordt gesloopt. Foto: Ton van den Berg