Deze kiek is gemaakt op: maandag 24 juli 2023, 18.13 uur

Door: Jim Terlingen

Waar? Oudegracht 355

Want? Fietsend op de Oudegracht in de richting van het Ledig Erf kijk ik altijd even naar rechts ter hoogte van dit huisnummer. Hier woont een schilder, weet ik, die steeds een ander portret voor zijn raam heeft staan.

Het exemplaar van afgelopen maandag maakte dat ik stopte, omkeerde, afstapte en een foto schoot. Want ik zag op het doek voor het raam de man waar ik al tientallen jaren een fascinatie voor heb. En ook nog eens heel mooi geschilderd.

Wie de man is, weet ik op dat moment niet.

Het moet 1985 geweest zijn dat ik hem voor het eerst zag. Toen spijbelde ik samen met twee medestudenten voor de werkcolleges van onze studie. We waren in horecagelegenheid Uithoff Inn om een biljartje te leggen.

(Grappig trouwens dat ik dat nog steeds omschrijf als 'spijbelen'. Het zegt wel iets over hoe braaf ik ben, denk ik)

Hij zat daar samen met een vriend aan de bar. Hij droeg een prachtig wit pak, met een sjaal om. Hij straalde iets sereens uit. Ook de paar keer daarna - ja, ik spijbelde meerdere keren dat semester - was hij in de Uithoff Inn. En steeds dat bijzondere uiterlijk.

In de vele jaren erna heb hem een stuk of tien keer gezien in de stad. Hij lopend in dat witte pak met sjaal én een fototoestel om zijn hals. Toevallig vorige maand nog in de Twijnstraat. Ik zei hem toen voor het eerst gedag.

Maandagavond, na het maken van de kiek, ben ik op het internet gaan zoeken. En gevonden. Nu weet ik hoe hij heet en hoe hij zichzelf omschrijft: Koos Nolst Trenite, mensenrechtenfilosoof en dichter. En hij zit op twitter waar hij in het Engels zijn berichten schrijft.

Meer hoef ik niet te weten. Het is fijn dat hij er is. En zolang hij er is, is de student in mij levend.

En die schilder dan? Dat is Sjoerd Tolsma. Het zoeken naar zijn naam was niet moeilijk. Een briefje met zijn e-mailadres hangt op het raam: sjoerdtolsma@ziggo.nl

(JT)

Het schilderij (detail van bovenstaande foto)


Nagekomen bericht

Tip van een lezer: zes jaar geleden schreef 'razende reporter' Dick Franssen al eens over Koos.