Jim Terlingen - Onze stad bruist, swingt en inspireert de laatste tijd als nooit te voren. Neem nou de afgelopen maand, die bastensvol zat met bijzondere Utrechtse evenementen. Een greep: Culturele Zondag, 40up Zomerfestival, Buurten bij Kanaalzicht, Dichterbij, Utrecht Blaast Buiten, Belgisch Film Festival, Gin Festival, Utrecht Urban Trail, Canal Pride (Midzomer Gracht Festival), De Cultuurproeverij, CampusFestival, Lepeltje Lepeltje en de Nacht van de Vluchteling.

En ook voor mensen die niet zo uitgaanderig zijn, zijn er bijzondere Utrechtse projecten. Deze week werden er weer twee gepresenteerd: Metamorfose030 en het Utregtsewoord.           

Metamorfose030
Dit is het kindje van de enthousiaste jongens en meisjes van de website Bouwput Utrecht. Ze hebben daar foto's uit 2007 en 2018 zo aan elkaar geknoopt dat je de veranderingen in het Stationsgebied práchtig kunt zien.

Met een 'slider' - een soort beweegbaar lijntje - kun je in een paar seconden elf jaar overslaan. Een must voor iedereen die onze stad een warm hart toedraagt. Het verkorte internetadres is: www.metamorfose030.nl.          

Ultieme Utregtse Woord
Het idee is simpel: een verkiezing voor het woord dat het meest Utrechts is. Het had zo een dingetje van het AD kunnen zijn. Maar hoe de organisatoren (bureau Rake Zaak en tijdschrift De Dakhaas) het aanpakken - er is bijvoorbeeld een aparte website - maakt het iets waar iedere Utrechter aan mee kan doen. 

In juli kan men op allerlei manieren Utrechtse woorden aanleveren. Eind juli verschijnt een 'longlist' van 25 meest genoemde woorden. Begin augustus begint de eigenlijke verkiezing met vijf. Op 28 augustus volgt de uitslag. Zie: www.utregsewoord.nl 

Leuk! Ik moet me sterk vergissen, maar ik vermoed dat de winnaar in dit rijtje staat: gladiool, dakhaos, guppekop, hallevezool of jochie.

Liefde en professionaliteit
Metamorfose030 en het Utregtsewoord zijn originele projecten die met liefde en professionaliteit zijn bedacht en gemaakt. En ook dat draagt bij aan ons steeds volwassener wordende stadsie.

PS. Dat laatste woord lijkt me ook wel iets voor op de longlist.

               

Reageren? terlingenschrijft@kpnmail.nl
Zie ook: www.jimterlingen.nl